Представители на дружествата на банатските българи от Румъния, България и Сърбия се събраха на редовната им годишна среща за планиране на дейността през идващата 2015 година. Любезни домакини на срещата бяха Николай Миркович, българският представител в румънския парламент, и Георги Наков, кмет на Стар Бешенов, а мястото на провеждане – Българската къща в Стар Бешенов, най-голямото село на банатските българи в Румъния, гнездото, от което са се разроили повечето от останалите села на общността.

 

Участието на българската делегация в лицето на Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България, Александър Живков, зам.-председател, и Маринела Ангелова, секретар, бе подпомогнато от организираното от Красимир Богданов, народен представител от ВМРО, пътуване до нашите събратя в Банат. Посещението от българска страна съчетаваше разнообразни цели – наред с участието на самодейците при Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран в Междуетническия фестивал „Яко Ронков“ в Стар Бешенов, участието на Дружеството в гореспоменатата среща, така и предварителните разговори между Лицея в Стар Бешенов и ПАГ „Н.Й.Вапцаров“ в Бяла Слатина за сключване на договорни отношения.

По идея на депутата Николай Миркович в румънския парламент е внесен закон, който да обяви 24 май като ден на българския език в Румъния, като по този начин да защити езика пред държавната власт. Първото честване на този ден ще съвпадне с честването на 150 години от създаването на банатския български правопис от учителя Йозо Рил като събере отново представители на общността от трите държави във Винга, мястото където за пръв път се определят правилата на писане на втория вариант на книжовния български език.

По време на проведения XI Междуетнически фестивал „Яко Ронков“ в Стар Бешенов, на който по традиция се връчва награда за цялостна дейност на изтъкнати представители на общността, тази година бе отличена Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България и кмет на Бърдарски геран, като получи приз и диплом за цялостната дейност за издигане на културата, спорта и доброто име на банатските българи и на Стар Бешенов.
....................


На проведеното на 22 ноември заседание на дружествата бе обсъдена програмата за съвместната им дейност през 2015 г.:


Февруари:
14 февруари - V фестивал „Фършанги“ в Бърдарски геран
Faršangi – Стар Бешенов и Брещя

Март:
28 март – II турнир по тенис на маса – Стар Бешенов

Май:
9 май – фестивал „Духовна песен“ („Duhovna pesenj“) – Мужля
24 май – Ден на българския език в Румъния, честване на 150 години от създаването на банатския български правопис – Винга
30 май – турнир по футбол на малки вратички за деца от 12 до 15 г и от 16 до 18 г. – Мужля

Юли:
Лагер за банатски българчета от трите държави – Липова

Август:
15 август – Двете недели – Стар Бишнов
15 август – фестивал „Банатски вкусотии“ – Асеново
29 август – „Балът“ – Бърдарски геран

Септември:
12 септември – „Kirvaj“ (храмов празник – „Име Марийно“) – Брещя
Краят на септември – кулинарно състезание „Ukadenotu kutelče“ – Стар Бешенов

Октомври:
24 октомври – „Българиада“ – Бело блато (Liznajt)

Ноември:
21 ноември (последната събота преди Адвента) – фестивал „Яко Ронков“ – Стар Бешенов
28 ноември (последната събота на ноември) – “Kučenete” – Брещя

Декември:
26 декември – Фестивал на коледната песен - Брещя

Светлана Караджова