Съвместна инициатива на Дружеството на банатските българи в България – Фалмис и Дружеството за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец“ символично събра за пореден път двете общности. По идея на Светлана Караджова ентусиастите изкачиха Черни връх на 19 май 2019 г. като опит да се опознаят, да преодоляват трудности заедно и да се опитат да намерят по време на прехода повече пътища едни към други.

 

Вероятно мнозина си представяха инициативата като масова акция и непрекъсната стройна колона до върха. Истината беше, че всеки се движеше със своето темпо, изпреварвайки или изчаквайки останалите, но в трудните участъци винаги имаше на кого да се опреш, на кого да подадеш ръка и кой да те спаси от падане в снега. В това бе и смисълът на начинанието – така както нашите предци са изминавали стотици километри в търсене на нова земя и нов дом, така и ние сега в ритъма на стъпките си заедно да се опитаме да намерим истинския смисъл на живота.

Големият град ни дава други предизвикателства, животът сред различни хора и извън компактните ни общности носи рискове, но и дава безброй възможности да бъдем апостоли и свидетели на това, което гради съществуването ни като представители на малки и специфични български групи.

Изчаквайки на хижа „Алеко“ на финала на приключението, всички си обещахме, че това е само началото на една традиция. Всеки месец ще изкачваме следващ български връх и така докато групата ни стане още по-многобройна, а колоната ни към върха още по-сплотена.

Повече снимки от Иван Кирков и Любомир Павлов тук.