Тези думи стоят над статията за Музея на българското малцинство в Стар Бешенов, Румъния, eдин от емблематичните обекти, намерили място в книгата „50 места от българската история отвъд България“ на авторите Светослав Марков и Теодор Борисов. На 12 август 2017 г. в музея се състоя и представянето на книгата сред българите в Банат.

Светослав Марков разказа как са посетили за пръв път българите в Стар Бешенов през април 2017 г., как селото е останало в сърцата им, а разказът за малката общност присъства във всяко едно представяне на книгата по медиите в България. Стар Бешенов е в книгата редом с още 49 обекта в цяла Европа, които пазят българския дух и памет.

Усещането за гостоприемство и топлина съпровождаше делегацията през целия престой, любезно подсигурен от Ник Марков, председател на Съюза на българите в Банат, Румъния, и Павел Велчов, директор на Културния дом в Стар Бешенов. Кметът на селото Боно Кукалан, освен с личното присъствие на събитието, показа съпричастност като закупи 10 книги, които да подарява на високопоставени гости при техни посещения.

Дружеството на банатските българи в България подпомогна инициативата чрез активното съдействие на Светлана Караджова, председател на Дружеството.

Книгата 50 места от българската история отвъд България, издадена от сдружение Българска история и Фондация Българска Памет вече е част от фондовете на културните институции в Стар Бешенов, на църквата във Винга и на библиотеката на Съюза на българите в Банат, Румъния.