chas-po-bulgaria-car-fruzhin"

Доцент Пл. Павлов и проф.д.и.н. Николай Овчаров разнищват интересни факти от българскат средновековна история и връзката на банатските българи с нея в предаване по телевизия "СКАТ". Темата на "Час по България" на 3.01.2014 г. бе "Цар Фружин и българите в Трансилвания и Банат".

За да се съхрани династията, синът на последния търновски цар Иван Шишман, съвсем младия княз Фружин, през 1392 г. е изпратен от баща си в Трансилвания, по-далече от нападнатите от османците български земи. С личността на Фружин и неговия първи братовчед Константин, син на цар Иван Срацимир, е свързано продължението на българската държавност до 1422 г. и дори до 1460 г., според някои по-нови исторически данни и постановки.
Г-н Николай Миркович, банатски българин и депутат в парламента на Румъния подкрепя идеята за поставяне на паметник на Фружин в градчето Липова, което преди векове е било имение на българския царски син, негова изходна "база" в походите му срещу османските туриц. При своето пътуване проф. Овчаров посети Липова и направи предварително проучване на замъка и крепостта в района на града. Както изглежда, Фружин вероятно не е носил официално титла "цар", а в документи и хроники е наричан най-често "сеньор на Загора" /България/ или "господин" /"господар", каквато е била и титлата на неговия баща след 1388 г. Въпреки това, в "Помениците на българските царе" именно Фружин е посочен като последният български цар!
През 1700 г. в Трансилвания, в Алвинц, е основана българска колония от копиловски бежанци от Чипровското въстание. Имало е контакти между двете групи български преселници и е много интересно какво ново за тези контакти е открил проф. Николай Овчаров. Още по-интересно е каква е връзката с Банат и дали се отнася до нашите прадеди, заселили се там през първата половина на 18 век.