chas-po-bulgaria-car-fruzhin"

Доцент Пл. Павлов и проф.д.и.н. Николай Овчаров разнищват интересни факти от българскат средновековна история и връзката на банатските българи с нея в предаване по телевизия "СКАТ". Темата на "Час по България" на 3.01.2014 г. бе "Цар Фружин и българите в Трансилвания и Банат".

За да се съхрани династията, синът на последния търновски цар Иван Шишман, съвсем младия княз Фружин, през 1392 г. е изпратен от баща си в Трансилвания, по-далече от нападнатите от османците български земи. С личността на Фружин и неговия първи братовчед Константин, син на цар Иван Срацимир, е свързано продължението на българската държавност до 1422 г. и дори до 1460 г., според някои по-нови исторически данни и постановки.
Г-н Николай Миркович, банатски българин и депутат в парламента на Румъния подкрепя идеята за поставяне на паметник на Фружин в градчето Липова, което преди векове е било имение на българския царски син, негова изходна "база" в походите му срещу османските туриц. При своето пътуване проф. Овчаров посети Липова и направи предварително проучване на замъка и крепостта в района на града. Както изглежда, Фружин вероятно не е носил официално титла "цар", а в документи и хроники е наричан най-често "сеньор на Загора" /България/ или "господин" /"господар", каквато е била и титлата на неговия баща след 1388 г. Въпреки това, в "Помениците на българските царе" именно Фружин е посочен като последният български цар!
През 1700 г. в Трансилвания, в Алвинц, е основана българска колония от копиловски бежанци от Чипровското въстание. Имало е контакти между двете групи български преселници и е много интересно какво ново за тези контакти е открил проф. Николай Овчаров. Още по-интересно е каква е връзката с Банат и дали се отнася до нашите прадеди, заселили се там през първата половина на 18 век.

Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните