Зараждане на банатската книжовност

Преди година отпразнувахме в Стар Бешенов 275 г. от заселването му, всъщност и от първото голямо заселване на българи в Банат според известните ни днес официални документи. След година идва друга важна годишнина, сравнима по значение за цялата ни общност с Чипровското въстание, 150 г. от началото на банатската българска книжовност, истински юбилей според библейските изисквания за кратност на 50–годишен интервал.

Признанието от академичната ни наука на банатската българска писмена норма и книжовност за форма, успоредна на официалната българска, дава допълнителни основания за високо самочувствие на днешните банатски българи и за признателност към творците на този значим принос в българската култура, въпреки малобройността ни, 25 000 – 35 000 души в най-силните години.

Раждането на банатската българска книжовност бележи завършването на процеса на обособяване на банатската българска общност и утвърждаването й като единен и неотменен субект в банатския етнически конгломерат. Тази годишнина свързва всички ни с банатски български корени и българите от селищата, от които са тръгнали нашите прадеди към Банат, пренесли там своите език и култура. Тя ни задължава достойно и тържествено да я отбележим със своето участие и да привлечем в това висши държавни представители на България, Румъния, Сърбия и Унгария и на научните общности от тези страни.

Годишнината е и най-подходящият момент заедно с тържествата, с център навярно в люлката на тази книжнина – Винга, и за конференцията за банатския български език, за нуждата от която се заговори още преди няколко години и тя да бъде придружена от изложба на издания на банатски български език.

За опазване на родовите памет и връзки в общността много е необходима обща виртуална база данни от документи, съхраняващи се в банатските, най-вече, и в други архиви, която да е общодостъпна за родовите проучвания. Ярко и запомнящо ще стане посещение на местата по стъпките на прадедите ни от България до Банат и откриване паметни плочи там, където има условия (като пример - на българските църкви в Алвинц и Дева) от обща група, най-вече от наши младежи от България, Румъния и Сърбия. Така да се положи началото на традиция за периодичното изминаване на тези маршрути от младите ни сънародници.

Мащабът на празниците, и свързаната с това предварителна подготовка, изискват доста време, немалко средства и участници в работата от всяка страна с естествен център в Банат и затова е добре да се започне по-отрано и организаторите да имат опит с механизмите за кандидатстване и ползване на европейски и други подобни средства за някои от предложените тук мероприятия свързани с тази годишнина.

Надявам се моето напомняне да предизвика интерес, предложения и подкрепа от членовете на фейсгрупата „Банатски българи” и на Дружествата на банатските българи в България, Сърбия и най-важното в Румъния, където основно е съсредоточена нашата общност и са станали събитията, чиито юбилей ще празнуваме. Едва ли съм единственият досетил се и мислил за тази годишнина, но споделям и търся съмишленици, защото наистина я считам за изключителна в живота на днешните поколения банатски българи и може много да помогне за взаимното ни опознаване, единение и съхранение, а времето й наближава с всеки изминал ден.

Александър Ловров

Коментари  
#1 Мария Иванова 27-01-2015 15:59
Дано да се получат във всяко населено място. При нас това най - вероятно ще се случи около фестивала, който тази година е на 15 август, но непременно ще имаме и през месец май.
Добавете коментар