Димитър Тишев е музикант, който чудесно свири на кларинет, саксофон и акордеон. Корепетитор в Националното училище за танцово изкуство в София и запомнящ се изпълнител, човек с добро сърце и усмивка, която пленява. Доскоро знаещ доста малко за уникалната общност, но една неслучайна случайност го свързва с Дружеството на банатските българи в България и Танцов състав „Фалмис“, за да се появи партньорство, което ще остане във времето.

Банатските българи в България са запазили само няколко автентични танца, музиката на които е пренесена от самоуки музиканти по време на преселението от Банат обратно в Майката Родина. Изпълнявана на различни инструменти в салоните по време на вечеринките и баловете, украсявана с нови варианти, обогатявана от различни влияния, тази музика все по-трудно намира своите майстори сред самата общност.

Затова Дружеството на банатските българи в България потърси професионален музикант от най-висока класа със специалната поръчка да изсвири и запише музиката на „На мамень“, изпълнявана преди години от отец Стефан Калапиш в негов уникален вариант и запазена в много лош запис. В началото на юни Димитър Тишев прави този запис, който за пръв път прозвучава на концерт в Кюстендил на 16 юни. Записът е осъществен с останалите средства от кампанията за закупуване на шапки на танцьорите.

През юли 2017 г. Дружеството поръчва на Димитър Тишев да запише и останалите три танца „Кърлига“, „Препичоре“ и „Чардаш“, а финансовата подкрепа на това начинание идва от страна на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“. Благодарим на дарителите за съпричастността и помощта в нелеката мисия за запазване на банатския български фолклор!

Така танцов състав „Фалмис“ вече има напълно професионално изпълнена и записана музика за своите участия, която пленява с богатство и красота, запазвайки автентичността и специфичните нюанси на банатския български фолклор. Музикантът нотира автентичните записи, изпълнява музиката на кларинет, акордеон и саксофон и прави студийни записи. Изпълненията на Димитър Тишев остават интелектуална собственост на Дружеството и са част от репертоара на танцов състав „Фалмис“.

За пръв път официално ще звучат по време на двата концерта в рамките на турнето на „Фалмис“ в Украйна на 30 септември и 1 октомври 2017 г.

След това ще може да ги чуете в участието на „Фалмис“ в конкурсната програма на фестивала „Нашенско хоро“, който ще се проведе в Самоков на 11 ноември.

Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните