Забележително събитие внесе раздвижване в живота на Асеново на 1 ноември 2013 година, когато бе представена книгата на Йозо Михайлов Йосифов “Едно начало”(EDITURA MIRTON, Timişоara, Румъния, 2013).

С участието на областния управител на Плевен, кмета на Никопол и гости от Винга, начело с председателя на дружеството на българите във Винга Франц Драгинов; гости от Стар Бешенов, водени от кмета на селото Георги Наков, зам.-кмета на Чипровци, директорът на музея в Чипровци и др. се чества 275 години от заселването на Банат е 125 години от завръщането на винганете в България, представянето на книгата на Й. М. Йосифов "Едно начало" и трети том на Родовата памет на банатските българи.

Честването започна с тържествена литургия в храма "Св. Тройство", престоятелствана от Никополския владика монсеньор Петко Христов в съслужение с трима свещеници. След това в салона на читалище "П. Парчевич" приветствия произнесоха гостите. Спомени за Й. Йосифов разказа неговата дъщеря Катя Йосифова, а авторите на родови хроники А. Ловров, Е. Делин и С. Русинов споделиха писателските си тежнения. Накрая присъстващите бяха развеселени от старите банатски песни на 90-годишния Йозо Садай.

 


“Едно начало” от Йозо Йосифов / 24.02.1927-10.08.1994/ представлява исторически роман. Действието се развива в северозападната част на българските земи през XVII век.
Поводът за написването й е недостойното място, което заема  т.н. “Чипровско Възраждане” в историята на България, както и произведенията на книжовниците от XVII и XVIII век, живели или свързани по произход в гр. Кипровец, днес Чипровци, в българската литература. Периодът се характеризира с изключително голямо за времето си политическо, книжовно, просветно и на последно място религиозно движение

Герои са:
Ячо Пеячев - родолюбив българин от болярско потекло, според предания и твърдения на представители на фамилията;
Петър Солинат -  родоначалникът на организираната католическа пропаганда по българските земи.  Изгражда църкви и манастири, открива училища. Този човек станал действителният основател на Католическата църква в България;

Илия Маринов – католически архиепископ, родолюбив българин, борец за свободата на българския народ. По негово време в католическите църкви започва да се проповядва на български език;

Петър Богдан – по това време католически свещеник и епископ. Автор е на първата "История на България", написана един век преди Паисиевата, както и на други книги с историческа тематика.

През този период се случват изключителни събития, за които се знае твърде малко, или почти нищо:
- Използване за пръв път революционно знаме с извезан лъв;
- Откриване на градско, светско  училище;
- Колеж за свещеници и други.

Коментари  
+4 #1 Мария Иванова 07-11-2013 09:41
Благодаря, че споделихте този хубав празник с читателите и на Falmis, но не знам защо всички забравяте за основното първо събитие което е в основата на тези чествания.
325 години Чипровско въстание, без което нямаше да има Винга и Бешенов, дори нямаше да има Банатска област и т. н.
Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните