Гюкови

         На 27 май 2011 г. в 18.00 часа Градска художествена галерия Стара Загора представя  HEIM  / ДОМ / съвместна изложба на Ана и Мария Гюкови. След  дългогодишен опит в чужбина двете сестри, занимаващи се с изкуство, се завръщат в своя роден град, за да  представят своята първа изложба заедно. Те са дъщери на родения в Бърдарски геран художник Антон Гюков.
        HEIM – заглавието на изложбата на немски означава ДОМ. Джон Бергер пише, позовавайки се на Мирча Елиаде: „Първоначално домът е означавал център на света - не в географския , а в онтологичния смисъл на думата. Без дом в реалността, освен че сме лишени от подслон, но и се губим в несъществуващото, в нереалното. Без дом, всичко е в ситуация на изолираност. ”
      Логиката, макар и не винаги доловима, е теоретическото и естетическото състояние на знанието в тази изложба. Събитието е връзката с родния дом , а заглавието   HEIM  не е нито заместване на българската дума, нито престореност и фалш, а може би неизбежната наследственост.
       В труда на Фройд  „Das Unheimich” за първи път се публикува твърдението, че наследствеността оказва голямо влияние върху човека. Изводите на Фройд се заключват в това, че в тревогите и пристъпите на страх и ужас у човека се появяват кошмарите на прародителите, които са ги преживели.
      UNHEIMICH   / УЖАС /  се преплита с  HEIM  /ДОМ/ , носещ корена на думата с противоположно значение  / УЖАС -  ДОМ /. Но тук диалектиката на противоположностите изчезва и двойното значение – познатото и непознатото се сливат в един „емоционален дуализъм”. Усещанията се предават в енергийното пространство от разстоянията, които сякаш са близки, и различията, които сближават.
     Двете сестри, изразяващи себе си по различен начин, натрупали своя житейски опит на различни места, въплъщават перфектната двойка, чието представяне отсява на повърхността една задълбочена и абсолютна същност.

WWW.HEIMEXHIBITION.BLOGSPOT.COM

 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 http://www.facebook.com/event.php?eid=200856643284862

Добавете коментар