книга 6

Александър Лавров и Светлана Караджова - сн.Димитър Лъжов

Тези думи на банатският българин от Стар Бешенов в Румъния Гюка Гергулов от неговата родова история, поместена във втората част на поредицата „Родовата памет на банатските българи“ оживяха по време на представянето на книгата в София на 16 декември. Над 80 човека се събраха от цяла България, за да отбележат появата на изданието.

Премиерата бе организирана с помощта на Държавната агенция за българите в чужбина и с любезното гостоприемство на Софийския университет. Приветствие към присъстващите отправи доцент Веселин Тепавичаров, ръководител катедра „Етнология“ и Йордан Янев, заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

И двамата подчертаха нуждата от подобни издания, които да осъществяват живата връзка както между поколенията, така и между институциите и българите зад граница, между общността и тези извън нея. От името на ДАБЧ Йордан Янев обяви, че ще направят откупка на част от изданието, за да подпомогнат инициативата и да разпространят книгата из всички български общности извън страната, което е безспорно признание за банатските българи.

книга 5

Йордан Янев, заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина - сн.Димитър Лъжов

Събитието се превърна в среща както на банатските българи, така и в среща на представители на българската наука, изучаващи банатските българи и обекта на техния научен интерес. Голям брой етнолози, историци, езиковеди, представители на Дружество „Родознание“ – всички следящи с интерес процесите в общността и подкрепящи инициативите й, и така случващото се сред банатските българи влиза в научно обръщение почти веднага след появата си, което показва едно добро сътрудничество и откритост между двете страни.

Събитието се превърна в среща както на банатските българи, така и в среща на представители на българската наука, изучаващи банатските българи и обекта на техния научен интерес. Голям брой етнолози, историци, езиковеди, представители на Дружество „Родознание“ – всички следящи с интерес процесите в общността и подкрепящи инициативите й, и така случващото се сред банатските българи влиза в научно обръщение почти веднага след появата си, което показва едно добро сътрудничество и откритост между двете страни.

книга 4

Гостите от Банат - Гюка Гергулов, Петър Гергулов и Константин Калчов - сн.Димитър Лъжов

Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България и редактор на поредицата представи книгата, в която намират място девет родови истории на банатски българи. Новото в тази част е присъствието на текст на банатски български диалект и на латиница, варианта на българския книжовен език, на който пишат българите в Банат.
Дружеството успя да докаже, че може да развива успешна събирателска и издателска дейност, защото точно една година след появата на първата книга със заглавие „Родовата памет на банатските българи“ читателите вече държат в ръцете си следващата – вече като част втора от спонтанно появилата се поредица.

книга 3

Когато през лятото на 2009 г. бе открита кампанията за събиране на родови истории, малцина се отзоваха и малцина повярваха, че е възможно да се случи нещо, което да раздвижи паметта ни и да накара повече хора да се разровят в спомените на близки и роднини и да изпишат на белите листа своя разказ за миналото. През септември 2009 г. малката книга с дванадесет родови истории бе факт, а възторженият прием от страна на цялата банатска общност, както и на специалисти от различни области на науката, показа, че подобно начинание има бъдеще.

Още на премиерата на първата част се роди идеята събирането на родови истории и издаването им да стане непрекъснат процес, който с помощта на множество дарители ще поддържа връзката между поколенията, ще пази родовата ни памет, ще сплита връзките между хората.

Сега вторият том на „Родовата памет на банатските българи“ идва със заявката да попълни бели петна, да нареди още една част от пъзела на родовите връзки в общността ни, да открие нови хоризонти, карайки ни да се вглеждаме назад в миналото на предците ни. Девет родови истории се преплитат в книгата, отдавна преминали през този свят хора неусетно се появяват в няколко от разказите, за да видим в различна светлина и под нов ъгъл мисленото за установено и познато. И да осмислим спомените и нашата роля в съществуването им. Нови истории чакат да бъдат написани, деца и внуци постепенно узряват за идеята и пристъпват, макар и плахо, към разравянето на паметта, за да втъкат и своята нишка в плетеницата на общите ни разкази. Едва приключили с набирането на материалите за този том, вече се появиха нови автори, което ни даде увереността, че поредицата има бъдеще и нови томове ще следват в идните години.

Общността на банатските българи се увери, че може да направим нещо заедно и самостоятелно, което е още едно от постиженията на тази кампания. Събрани бяха пари за това издание единствено от дарения, което е доказателство, че общността на банатските българи в целия свят е единна и живее един общ живот. Специални благодарности Дружеството дължи на дължи на Яни Калапиш от Стар Бешенов, живеещ в Австралия, който за втори път подкрепя иницативата ни и тази година изпрати отново 1 000 долара. Това даде сериозна основа на кампанията. Светлана Караджова благодари на всички дарители, които отделиха от малкото, което имат, за да може тази книга да поеме по своя път.

Автор на корицата и този път е Мария Гюкова, която въпреки че живее в Италия с готовност се отзовава и помага на Дружеството да създаде една красиво оформена поредица, в която общата идея да бъде носена дори и от цвета и подбраната снимка за корицата.

Голяма част от авторите в това издание взеха участие в представянето на книгата като с изказванията си очертаха посоките на съдържанието й. Дълбочината на изследването и диренето в различни архиви от страна на Александър Лавров, емоционалността на Гюка Гергулов и опитът му да покаже как историята на един род може да бъде отражение на съдбата на цялата общност, загрижеността за опазването на паметта и предаването й на внуците, изпълваща историята на една от клонките на фамилията Банчеви, присъствието на Църквата в семейната история на рода Калчеви, специфичното и интересното във всяка една от историите, намерили място в тази част на поредицата ще дадат възможност на читателите да опознаят по-добре не само отделните представители на родовете, но и да опитат да потърсят връзки със собствената им история.

книга 2

Павел Каръков от Гостиля и архимандрит Георги Елдъров - сн. Димитър Лъжов

Светлана Караджова очерта промените във възприемането на задачата за написване на родова история, които бяха забелязани между създаването на двете части, като пожела в следващите, които в бъдеще ще излизат, усилията на пишещите и на читателите да бъдат насочени към опит да бъдат прескочени границите на чисто фактологичното и описателно представяне, към осмисляне на процесите и факторите, повлияли на създаването и съхраняването на общността през всички изминали векове. За банатските българи е общоизвестен факт, че са се съхранили в Банат като българи единствено благодарение на Католическата Църква, която се е грижила за паството си от чисто физическото оцеляване след Чипровското въстание до създаването на писменост, образование, книжнина и духовно развитие през годините на изгнание извън България, превръщайки общността в един успешен експеримент и доказателство на това какви могат да бъдат българите вследствие на развитието при различни условия.

книга 1

Премиерата на книгата се превърна в запомнящо се събитие не само за общността на банатските българи в България, а и за всички, проявяващи интерес към нея, което е заявка за нови успешни инициативи. По време на коктейла обменът на мисли, мнения и контакти зареди бъдещите срещи с потенциал, достатъчен да движи процесите поне още няколко години напред.

Повече снимки тук http://picasaweb.google.com/banatskibalgari/162010#

Коментари  
#1 Guest 17-12-2010 22:01
Добре би било, ако "Фалмис" може да ни извести за времето на предаването на телевизия СКАТ за това събитие. Така ще може много по-широк кръг банатчани да станат съпричастни към нашия малък празник.
+1 #2 Светлана Караджова 18-12-2010 10:01
Предаването се казва "Облаче ле бяло" - 18 декември от 16 ч. Има и повторения, но проверете в програмата на Телевизия СКАТ в кои дни и часове е.

Иначе ще бъде качено в интернет - в страницата на телевизията и на дружеството. Ще може да си свалите филма спокойно.
Добавете коментар