Празнична трапеза Асеново 1

По програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инизиативи с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” банатските българи от село Асеново участват с проекта „Празнична трапеза от банатски ястия от село Асеново”. В основата на инициативата е Мария Иванова от читалище „Петър Парчевич”.

Целта на проекта е да запази и предаде на бъдещите поколения традиционните банатски ястия приготвяни някога и сега. Описани, заснети и оформени в Книга и DVD диск с начина на приготвянето и рецептите към тях.

Богатството на една общност се основава и  на традицията в приготвянето на специфични ястия. Това искат да предадат и днешните жители на селото на своите потомците, запазвайки българската кухня, но допълнени с унгарски и немски привкус от прекараните повече от 250 години в чужди земи

В книгата ще намерят място традиционни ястия за банатската общност от село Асеново, приготвяни за различните празници – празници, които празнуваме всички, но подреждането на празничната трапеза е различно и многообразно като всички фолклорни и етнически общности, които живеят не само у нас, но вече и в много краища по света.

Празнична трапеза Асеново 2

Специфичните ястия от пушено свинско месо, шарен асеновски козунак, тестени изделия с особено предпочитание по постно време и много други са в основата на желанието на асеновчани да оставят нещо трайно за банатската култура.
Участието и инициативата на децата идва по време на подготовката на „Коледната трапеза”, след това за „Затовезни и Великден” и така стигат и до летните празници като от тях избират „Петровден”.

Децата приготвят сами вкусотиите и са изключително въодушевени от всичко казано, показано и приготвяно по повод различните традиционни ястия. Любопитстват защо кое, как се прави. Приготвянето на козунаците бе особено интересно, забавно и почти изморително, но накрая удовлетворени децата се почерпиха за празника.

Празнична трапеза Асеново 3

На 30 май 2010 г. децата с удоволствие почерпиха всички присъстващи, повече от 100 души жители и гости, с шарения козунак с мак и локум, приготвен на 29 май от самите тях.  Похвала за положения труд децата получиха от свещеника, от кмета и зам. кмета на  общината, от кмета на с. Асеново, от възрастните хора и другите гости дошли на празника.

Идеята на Мария Иванова, секретар-библиотекар на народно читалище „Петър Парчевич” е читалището да бъде мост за запазване на фолклорното богатство и уменията при приготвянето на празничната трапеза и реализирането на различни идеи в полза на общността.

За контакти:

НЧ "Петър Парчевич 1927"
ул. Трети март 56
5957 с. Асеново
общ. Никопол, обл. Плевен

тел: +359 6540 2233
ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
http://www.chitalishte.bg/pageview.php?chitid=935

Коментари  
+2 #11 Guest 15-09-2010 20:41
Много уважавам това,което сте написали за ястията,но никой не коментира хората,жителите на това малко селце.Много сърдечни и много добронамерени хора.Всички жители на селцето са страхотни.Благо даря ви за всичко добри хора.
#12 Guest 15-09-2010 20:58
:lol: И аз ви благодаря за всичко добри хора.
#13 Guest 23-09-2010 11:59
Овации за постигнатия резултат! С пожелания за още по-големи успехи към авторката и участниците в проекта, бъдете все така жизнерадостни и енергични!
Добавете коментар