На 26 май 2010 г. (сряда) от 16:00 ч. в Американския център, намиращ се в сградата на Столична библиотека (пл."Славейков" 4А), ще се състои премиера на документалния филм „Българите във Войводина”.

Организатори на събитието са Държавната агенция за българите в чужбина и Столична библиотека. В представянето на филма ще участва неговият автор и режисьор Мирослав Нацков (българин от Западните покрайнини) и колегите му от „Astra video produkcija”.

Документалният филм „Българите във Войводина” е посветен на съдбата на нашите сънародници, напуснали Отечеството след Чипровското въстание през 1688 година. Сега българите-павликяни, изповядващи католицизъм, живеят в Сърбия (Войводина или Сръбски Банат), Румъния (Румънски Банат) и България (с.Бърдарски геран и др.). Триста години след драматичните събития, сложна историческа съдба и предизвикателствата на съвремието те са успели да запазят идентичността си, но техният рядък павликянски език постепенно изчезва.

Режисьорът на филма Мирослав Нацков обикаля с колегите си банатските села на територията на Сърбия (Бело Блато, Иваново, Скореновац) в стремежа да разбере сегашното битие и себеусещането на тамошните българи-павликяни.

Мирослав Нацков е роден в Цариброд (Западни покрайнини, Сърбия), работи като телевизионен и радиожурналист в Ниш и в родния си град, където излъчва единствената в Сърбия радио и телевизионна програма на български език. През 2006 г. с документалния филм „Поганово’06” участва в 13-тия Международен фестивал на местните телевизии от Европа в словашкия град Кошице, а през 2007 г. като автор на радио предаването „Ad hoc radio realnost” на 4-тия Регионален радио фестивал в Тузла (Босна и Херцеговина).

Добавете коментар