Идва времето на карнавала за католиците по цял свят. На Пепеляна сряда, която тази година (2009г) е на 25 февруари, се влиза в постното време преди Великден, затова дните преди този ден са изпълнени с карнавално веселие. За банатските българи това са дните на Фършанги (унг. Farsang, нем. Fasching).

Читалище „Съединение-1923” с.Бърдарски геран кани всички желаещи да се включат в карнавала в събота, 21 февруари 2009г., понеже е почивен ден и повече хора ще имат възможност да участват.

От 9,30 ч. до 10 ч. в читалището се събират всички, за да открият тържествено карнавалния ден. В 10 ч. „мошулете” (маскираните) тръгват с каруци, музика и песни из селото, за да посетят всяка къща, която гостоприемно отвори врати за тях. Шествието може да е с неограничен брой участници – зависи от желанието за забавление на всички в селото.

Заповядайте да видите Фършанги в Бърдарски геран! Празникът си заслужава!

Посетете сайта на Читалище "Съединение-1923" http://saedinenie1923.blogspot.com/ където можете да откриете повече информация за провеждането на фестивала. В този сайт ще откриете и актуална информация за дата на провеждане на фестивала за текущата година.

Добавете коментар