От февруари 2023 г. хореограф на ансамбъл „Фалмис“ е Валери Тодоров. Изборът не бе случаен, защото ние не просто се намерихме, а сякаш дълго, но невидимо вървяхме към това. Валери е от гр. Бяла Слатина, а близостта на Бърдарски геран, най-голямото село на банатските българи, което се намира в тази община, създава предпоставки да имаме човек, който познава спецификата на фолклора ни като част от родното пространство. Вярваме, че ще израснем заедно, ще развием качествата си като ансамбъл и ще създадем много нови танци.

Валери Тодоров е роден на 26.09.2003 г. в гр. Бяла Слатина. Учи в СОУ „Васил Левски“ в същия град, а през 2015 г. постъпва в Националното училище за танцово изкуство в София, специалност „Български танци“. От есента на 2022 г. е студент в Академията за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив и е артист-балетист в Държавен ансамбъл „Филип Кутев“ – София. Ръководи танцов състав „Данфоров горун“ в с. Галиче, общ. Бяла Слатина, а от скоро е и хореограф и художествен ръководител на ансамбъл „Фалмис“.

1. Как се породи интересът Ви към народното творчество?

Спомням си през 2014 г., бях в 4 клас в началното училище. Всеки понеделник и сряда моята майка излизаше от вкъщи и се връщаше късно. Задавах си въпроси: "Къде отива","Защо не казва къде отива" и един ден настоях да ме вземе, и да видя кое е това нещо, което крие от мен.
Стигнахме до читалището, влязохме и тогава за пръв път прекрачих прага на танцовата зала. В нея усетих много особена и силна енергия, която ме провокира да се хвана на хорото и да започна да танцувам. Започнах да танцувам в танцовия състав и посещавах репетициите с голям интерес. И така до 2015 г., когато реших, че това е моето призвание и кандидатствах в Националното училище за танцово изкуство в София, специалност „Български народни танци“ в София. И така до ден днешен, всеки ден съм в танцовата зала и всеки път усещам тази енергия, която носи тя.

2. Имате ли учители, на които сте особено благодарен за развитието като танцьор?

Имах щастието да бъда в класа на Станислав Стойков в Н, един много вдъхновяващ и обединяващ преподавател, на когото съм особено благодарен. Разбира се, благодарен съм на всички мои учители, които допринесоха и допринасят за моето професионално развитие в танцовото изкуство.

3. Вие сте от малкото млади хора, които веднага след училище тръгват по свой път, който неотклонно върви към развитие на потенциала и все по-големи успехи. Какво е за Вас танцов състав "Данфоров горун" и как се появи?

Танцов състав "Данфоров Горун", това е съставът, който имах възможността да създам и да превърна във визитна картичка на с.Галиче и общ. Бяла Слатина. Това е мястото, което ме вдъхновява, караме да бъда щастлив и да се чувствам пълноценен!
Как се появи? Появи се неочаквано. В края на 2020 г. получих покана от Веселин Янков (секретар на Народно читалище "Просвета" - с. Галиче) да поема танцовия състав към читалището. Оказа се, че преди това е имало няколко несполучливи опита за формирането на такъв. Пред мен стоеше нелеката задача да създам и изградя танцов състав с нова визия и собствен стил. На 22.май 2022 г. бе първата репетиция на състава, а един месец след това и първата му сценична изява. Таланта на децата и условията в читалището създадоха възможност да се изгради нещо ново и уникално само по себе си. След няколко месеца неуморен труд и постоянство започват да се появяват и резултати. Златни, бронзови медали, плакети и грамоти от фестивали и конкурси. На 17декември 2022 г. с концерт-спектакъла "Българското живее" танцов състав "Данфоров Горун" отбеляза 1 година от основаването си. През 2023 г. основна задача е да направим богата концертна програма, да създадем нови сценични танцови постановки и да реализираме заложените проекти от 2022 г.

4. Ние от Falmis.org вярваме, че привличането Ви към ансамбъл "Фалмис" не е случайно. За Вас какво е това да сте част от единствения ансамбъл за банатски български фолклор в България?

Ансамбъл "Фалмис" е възможност за развитие и популяризиране на банатските песни и танци, и тяхното сценично претворяване. Основната ми цел е този ансамбъл да бъде визитната картичка на банатските българи. За мен е чест да бъда хореограф и ръководител на ансамбъла. Ансамбъл "Фалмис" е единствен по рода си ансамбъл за банатски фолклор в България, което го прави институция-пазител на фолклора на банатските българи.