На 10 октомври 2020 г. по покана на кмета на село Гостиля Красимир Мравиев ансамбъл „Фалмис“ участва в празничния концерт по повод 130-годишнината от основаването на селото. С това гостуване Дружеството на банатските българи в България – Фалмис изпълни годишната си програма да посети и изнесе концерти във всяко от банатските села в България. По този начин събудихме интереса на напусналите селата да се върнат отново там и внесохме частица живот във все по-малобройните общности по места.

Село Гостиля е основано от преселници банатски българи през 1890-1891 г. след като областният управител в Плевен ги напсувал и изгонил, заплашвайки ги, че ще ги върне откъдето са дошли, защото не се съгласили да отседнат в с. Горна Митрополия с местните жители. Противопоставят се с претенциите, че са католици и банатски българи и искат да основат свое село с църква, училище и кметство. През новото село минава р. Гостиля, която се влива в Искър, а къщите са разположени от двете страни на рекичката, наричана галено Барата.

В концерта, освен „Фалмис“ с  целия си репертоар от банатски български песни и танци, тракийски автентични хора, унгарски и полски танци, участват певческата група от село Гостиля, младата певица Глория-Мари Бочева, с корени от Гостиля, и самодейците от Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран.

Благодарим на прекрасната публика за гостоприемството, за добрите сърца и за обичта, с която ни дарихте!

Повече снимки от фотографа Анелия Първанова, Регионален исторически музей - Плевен:

- 130 години Гостиля - разни снимки
- Тракийските автентични хора на Фалмис
- Банатските български песни и танци на Фалмис
- Унгарските и полските танци на Фалмис