Годините летят и след тях остават знаци по пътя. Обръщайки се назад, виждаш най-напред хора – лицата им, усмивките им, тъгата или радостта в очите, злобните им погледи понякога. После виждаш местата, обитавани от тези хора, и светът ти се разширява и изпъстря с пълната гама на доброто и лошото в човешката природа. Леко се свиваш от спомена за ударите, става ти топло на душата от получената подкрепа, сгряваш сърцето си от споделените успехи и победи, примижаваш от щастие, припомняйки си всички трудности и резултатите от усилията.

Усмихваш се тъжно, сълза, събрана в ъгълчето на окото, се търкулва по бузата ти за онези, които изненадващо се отклониха от общия ни път и душите им отлетяха отвъд. Знаеш, че са с теб и от там ти помагат, и това прави борбата някак по-лека и пълна с надежда.

И тогава поглеждаш в днешния ден – отново виждаш хора, които крачат до теб, които ти дават сили да продължиш със силата на подадените ръце и огъня на сърцата си. Защото са повярвали в това, което им говориш, в това, което показваш, и са решили да споделят пътя ти.

Той не е лек, а е трънлив и предимно пустинен. Умората често кара разума ти да пожелае по-скоро да стигне края, макар да знае, че отказът не е възможният избор. И тогава остава да се стегнеш за пореден път, да се усмихнеш широко, да изправиш рамене и да продължиш. С тези, които са разбрали посланието и са приели мисията.

Честит рожден ден, Фалмис! Пожелаваме си да останеш много след нас...

По случай рождения ден на концепцията „Фалмис“ ни гостуваха банатските българи от Стар Бешенов, Румъния, и това стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Българска Памет“ и д-р Милен Врабевски, на фирма „Стад“ ООД, но най-вече на отвореното сърце на дарител, които дари крупна сума за каузата, но пожела да остане анонимен. От сърце благодарим за съпричастието и вярата, че това, което правим, гради бъдещето на нашата общност.

На 24 януари в кинотеатър „Освобождение“ в София се състоя годишния концерт „Фалмис и приятели“, в който взеха участие ансамбъл „Фалмис“ (София), ансамбъл „Палукенка“ (Стар Бешенов), певицата Мария Мунтян и акордеониста Даниел Мунтян, танцов клуб „Чародейка“ (Плевен), Народно читалище „Петър Парчевич“ – с. Асеново, община Никопол, и певицата Румяна Драганова.

Като съпътстващо събитие преди концерта се състояха две изложби. Кулинарна изложба, подготвена от жените от Стар Бешенов, която запозна присъстващите с интересни специалитети на банатската кухня.

Изложба от фотографии под надслов „Полъх от Банат“ с добавка мини- изложба на детски рисунки от децата на „Фалмис“, които през своя поглед предадоха усещането за това, което правим всички заедно като общност.

На тазгодишния концерт за пръв път танцьорите на „Фалмис“ изпълниха асеновските банатски български танци, заедно с танцьорите от „Чародейка“ (Плевен), а носиите са подсигурени от Мария Иванова и Юлия Николова от село Асеново. Музикален съпровод на цигулка Наталия Братанова, ансамбъл „Фалмис“, и на акордеон Йордан Лазаров (Плевен).

Новото в репертоара са също и полските танци „Олендер“, „Куявяк“ и „Оберек“, които са специален жест към отците капуцини от Католическа енория „Свети Йосиф“ в София, които подслоняват ансамбъла за репетиции в Пасторалния център към енорията.

На 25 януари гостите посетиха безплатно Националния исторически музей и Регионалния музей за история на София, които бяха наши партньори в този проект и подсигуриха прекрасни екскурзоводи за групата и запомняща се обиколка из експозициите.

На 25 януари вечерта в ресторант „Форум“ празнична вечеря събра банатски българи от Румъния и България да се видят, да общуват, да споделят спомени и най-вече планове за бъдещето.

Защото то, бъдещето, ни чака там, зад ъгъла на днешния ден, закачливо и по детски усмихнато.

 

Тук вгради пълното видео от концерта.

 

Повече снимки от концерта от фотографите ни Асен Великов, от Калина и Борис Борисови и от Тодор Божинов.

Повече снимки от банкета от фотографите ни Александър Живков, от Емилия Братанова ван Хартен и от Иван Кирков.