В потайната омая на най-аристократичната част на София, района на улица Оборище и прилежащите й, в съботната привечер на 23 ноември бегло се мяркат забързани хора, търсещи нещо. За повечето от тях този квартал е непознат, но настойчиво търсят ул. Марин Дринов № 30, където в задушевната артистична атмосфера на заведението "+това" ги очакват изненади.

Банатските българи са хора с вътрешно присъщ аристократизъм, неясно откъде дошъл в селската им по произход кръв, но излъчван от изборите им, от носиите им, от отношението към света и другите. Затова така нормално си намериха място и се чувстваха уютно в центъра на столицата, където превзеха умовете и сърцата на присъстващите.

Дружеството на банатските българи в България - Фалмис има щастието от 11 месеца в него да членува и Емилия Братанова - Ван Хартен, по баща от Бърдарски геран. Емилия е находка, която упорито и систематично разгъва потенциала си за каузата, към която така отскоро принадлежи осъзнато. Нейна бе идеята и цялостната организация на новия формат на събитие, което осъществихме съвместно с Мулти Култи Колектив.

 

Четири майсторки в магията на банатската българска кухня - Мария Въчкова, Павлинка Чуканова, Ани Францова и Нора Янева сътвориха кулминацията на събитието – приготвените от тях кулинарни изкушения. Щастието в очите на хората, които се докоснаха до топлината на един бит, който за жалост вече съществува само в спомените на живеещите в градовете, бе ясен знак, че „Мулти Култи Китчън: Банатски българи“ имаше успех и остави ярки следи. А защо не и знак за продължаване в бъдещи подобни издания.

Фотоизложбата „Полъх от Банат“ включва 14 фотографии, пресъздаващи преплитането между минало и настояще на банатските българи в България и Румъния, съзидание и разруха, традиции и бъдеще. Тя потапя в историята на българската банатска общност, която води началото си от преди около три века, когато българи католици преминават Дунава, установяват се в Банат и попадат в един различен свят, който ги превръща в уникална частица от българската общност.

Автори: Будимир Генов, Иван Кирков, Михаела Велчева, Емилия Братанова ван Хартен 

Във викторината, подготвена от Александър Лавров, която провери знанията и възбуди интереса към общността, неочаквано победител се оказа човек, който не е банатски българин, но който от доста време чете, проучва, изследва и се интересува от богатството, което носи уникалната ни група. Тодор Божинов спечели заслужено първото място, а изненада за организаторите бе, че една от снимките в изложбата бе негова, взета от блога му https://www.kashkaval-tourist.com/about-the-blog 

Танци, характерни за банатските българи, както и унгарски танци, изпълнени от танцьори на ансамбъл „Фалмис“ допринесоха за сближаването. Някои направиха първия си опит с чардаша, а други си припомниха буйната младост.

Срещнаха се, постоплиха се от усмивките, храната, вниманието, разговорите и отнесоха обратно в домовете си частица от тази топлина. За да я пазят до следващия път, да сгрява сърцата им и да окрилява мечтите им. Да дава сили за оцеляване на паметта, спомена, порива към утрешния ден с онази вечна магия на родното, познатото, обичаното.

Благодарим на Дирк Ван Хартен за отлично подбраната музика и за грижата за озвучаването! Благодарим на Данко Калапиш за предоставената техника!

Сърдечни благодарности за хората, които запечатаха емоцията и топлината на усмивките – фотографите ни Джоди Хилтън и Тина Братанова!

 Повече снимки тук и тук.