Стана традиция празниците ни да се споделят. Банатски и бесарабски българи бавно, но уверено вървят в посоката на сближаване на двете общности, представата за които в общественото съзнание е толкова размита, че изобщо не ги различават кои какви са. Дружеството на банатските българи в България и Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ вече трета година подред се грижат връзката да минава както през делниците, така и през празниците ни. Затова и ансамбъл „Фалмис“ намери своето място в празничния концерт на 29 октомври, посветен на Деня на бесарабските българи, който се състоя в Централния военен клуб в София.

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова бе официален гост на концерта и с интерес аплодира изпълненията на банатските българи, чийто фолклор вижда на живо за пръв път.

Михаела Ангелова, шестгодишната певица на ансамбъла ни, изпя първата си песен на диалект и доказа, че макар да не е израснала в общността, с много упоритост, желание и подкрепа от родителите си, може да научи банатския български говор. Изненадата за публиката бе изпълненение на вариант на песента „Македонско девойче“, в който се пее за “palućensku mumiče”, изпълнен на концерт за Деня на бесарабските българи от малко банатско българче в София – един синтезиран образ на България!

Певците за пръв път участваха в голям концерт, което също е събитие от живота на ансамбъла ни. Вече ще можем да се появяваме по сцените с пълна програма, представяща банатския български музикален и танцов фолклор.

Танцьорите за пореден път показаха перфектно изпълнение на „На мамень“ и „Чардаш“. Неизвестно как, но на концерта за бесарабските българи винаги ни се получават перфектно изпълненията, вероятно е от дълбоката съпричастност и подкрепа на публиката.

Благодарим за снимките на фотографите Иван Кирков и Асен Великов!

Благодарим за видеото на Асен Великов!

Снимки от Иван Кирков.

Снимки от Асен Великов.