В Плиска, в символичното пространство между прабългарската юрта и гроба на чеха Карел Шкорпил се състоя срещата на „различните“ етнически групи в България – каракачани, алиани, капанци, банатски българи, турци, помаци, руснаци, арменци, роми, българи мохамедани.
За първи път в своята история Регионален исторически музей-Шумен организира етнофолклорен фестивал „Черга“, който се състоя на 7 юли 2018 г. в НИАР "Плиска". На мястото на основите на първата българска столица за един ден си даде среща етническото многообразие на съвременна България с неговата палитра от музика, песни, танци и традиционни обичаи на етносите от различните краища на страната.

Приятелството ни с бесарабските българи се затвърди чрез запознанството с международния участник на фестивала - клуб "Български сърца" от с. Кулевча, Украйна. Домакините са в дългогодишно партньорство със селището, основано от преселници от Шуменско след Руско-турската война през 1829 г.

За „Фалмис“ участието в това събитие е особено знаково – частица от влиянието на Австро-Унгарската империя в лицето на банатския български фолклор идва при гроба на известния чешко-български археолог.

Карел Шкорпил е роден на 15 май 1859 г. в гр. Високе Мито, Източна Чехия, тогава в Австрийската империя. Завършва гимназия в Пардубице, Карловия университет и Висшето техническо училище в Прага. Пристига в България (август 1881 г.) след Освобождението. Учител, активен деятел в най-различни обществени сфери, археолог и музеен деец, академик на БАН (1918), създател (заедно с братята си Херман и Владислав) на българската археологическа наука и музейно дело, откривател на останките от първата българска столица Плиска. Умира във Варна на 9 март 1944 г., погребан е в Плиска.

На първия Етнофолклорен фестивал "Черга" в Плиска "Фалмис" танцува два пъти - поради недоразумения в програмата вместо в 17 ч. трябваше да излезем на сцена в 15 ч., а последната кола с трима от момчетата ни все още беше на път. Така че вечерта пред всички участници по време на банкета банатските българи от "Фалмис" показаха майсторството и красотата си в пълния блясък на осем двойки.

На този фестивал бе дебютът на най-малката детска двойка - Дана Цолова и Андрей Найденов.

Равносметката - получихме най-много аплодисменти от всички участници (на два пъти), имахме най-многобройна публика и видяхме, че можем да се справим с всякакви трудности в името на мисията да бъдем апостоли на банатската българска култура.

В далечното минало връзките между някогашните павликяни, сега католици, и помаците са проследими и доказани от науката, затова и срещата ни с участниците от Народно читалище “Светлина – 1956” с. Маломир, общ. Върбица, обл. Шумен, бе особено значимо. Помашката група е съставена от тринадесет момичета и петима музиканти, а песните им огласиха пространството на комплекса също два пъти – на официалната сцена и вечерта в неформална обстановка. Нови контакти, нови предизвикателства, никога не се знае какво може да излезе от една среща – от миналото до бъдещето нишките, които ни свързват са тънки, но здрави.

Благодарим за поканата на Регионален исторически музей Шумен, по-специално на Мариана Стефанова, която се грижи за нас през цялото време! Благодарим за разбирането, съдействието, откритите сърца и усмивките на целия екип, организирал фестивала!

Повече снимки тук и тук.

Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните