В Плиска, в символичното пространство между прабългарската юрта и гроба на чеха Карел Шкорпил се състоя срещата на „различните“ етнически групи в България – каракачани, алиани, капанци, банатски българи, турци, помаци, руснаци, арменци, роми, българи мохамедани.
За първи път в своята история Регионален исторически музей-Шумен организира етнофолклорен фестивал „Черга“, който се състоя на 7 юли 2018 г. в НИАР "Плиска". На мястото на основите на първата българска столица за един ден си даде среща етническото многообразие на съвременна България с неговата палитра от музика, песни, танци и традиционни обичаи на етносите от различните краища на страната.

Приятелството ни с бесарабските българи се затвърди чрез запознанството с международния участник на фестивала - клуб "Български сърца" от с. Кулевча, Украйна. Домакините са в дългогодишно партньорство със селището, основано от преселници от Шуменско след Руско-турската война през 1829 г.

За „Фалмис“ участието в това събитие е особено знаково – частица от влиянието на Австро-Унгарската империя в лицето на банатския български фолклор идва при гроба на известния чешко-български археолог.

Карел Шкорпил е роден на 15 май 1859 г. в гр. Високе Мито, Източна Чехия, тогава в Австрийската империя. Завършва гимназия в Пардубице, Карловия университет и Висшето техническо училище в Прага. Пристига в България (август 1881 г.) след Освобождението. Учител, активен деятел в най-различни обществени сфери, археолог и музеен деец, академик на БАН (1918), създател (заедно с братята си Херман и Владислав) на българската археологическа наука и музейно дело, откривател на останките от първата българска столица Плиска. Умира във Варна на 9 март 1944 г., погребан е в Плиска.

На първия Етнофолклорен фестивал "Черга" в Плиска "Фалмис" танцува два пъти - поради недоразумения в програмата вместо в 17 ч. трябваше да излезем на сцена в 15 ч., а последната кола с трима от момчетата ни все още беше на път. Така че вечерта пред всички участници по време на банкета банатските българи от "Фалмис" показаха майсторството и красотата си в пълния блясък на осем двойки.

На този фестивал бе дебютът на най-малката детска двойка - Дана Цолова и Андрей Найденов.

Равносметката - получихме най-много аплодисменти от всички участници (на два пъти), имахме най-многобройна публика и видяхме, че можем да се справим с всякакви трудности в името на мисията да бъдем апостоли на банатската българска култура.

В далечното минало връзките между някогашните павликяни, сега католици, и помаците са проследими и доказани от науката, затова и срещата ни с участниците от Народно читалище “Светлина – 1956” с. Маломир, общ. Върбица, обл. Шумен, бе особено значимо. Помашката група е съставена от тринадесет момичета и петима музиканти, а песните им огласиха пространството на комплекса също два пъти – на официалната сцена и вечерта в неформална обстановка. Нови контакти, нови предизвикателства, никога не се знае какво може да излезе от една среща – от миналото до бъдещето нишките, които ни свързват са тънки, но здрави.

Благодарим за поканата на Регионален исторически музей Шумен, по-специално на Мариана Стефанова, която се грижи за нас през цялото време! Благодарим за разбирането, съдействието, откритите сърца и усмивките на целия екип, организирал фестивала!

Повече снимки тук и тук.