Да си изненада е чест, а за банатските българи и призвание.  Да умееш да възторгваш душите и да насочваш  погледите към красотата и магията на един различен вариант на българското е едно от уменията на момичетата и момчетата от танцов състав „Фалмис“.

По покана на Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум“ в София, банатските българи станаха „изненадата на директора“ в традиционния концерт по случай патроннния празник на училището на тема „Откривателството“, който се проведе на 21 март 2018 г. в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

С нас беше и Макото Кимура, историк от Токио, който изследва миграциите на българите, преподава български език в университет в Япония, а от съвсем скоро е и почитател на всичко, свързано с банатските българи. След кракото му посещение в Стар Бешенов вече знае две думи на палкенски “Zafalem!” (Благодаря) и “ “Šala se“ (Шегувам се), които явно е чувал най-често там, а това описва и част от манталитета на малката ни общност.

Благодарим на нашите фотографи Катина Цолова и Александър Живков (на когото е първата снимка в статията) за търпението и справянето с трудните условия за снимане!

Повече снимки може да видите тук.