ИНСТИТУТ ЗА ЕТНОЛОГИЯ И ФОЛКЛОРИСТИКА С ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – БАН
София 1000, ул. “Московска” 6А, тел.: 02/ 805 26 11, 10;
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

ДРУЖЕСТВО НА БАНАТСКИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ
тел. 0888/ 76 96 21, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.www.falmis.org


Уважаеми колеги и приятели,

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Дружеството на банатските българи в България организират научна конференция на тема: „Банатските българи – преди и сега“, която ще се проведе в ИЕФЕМ-БАН на 26 януари 2018 г.

Конференцията се организира в рамките на честването на 20-годишнината от създаването на концепцията “Falmis – Uveć falim“ (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от поздрава между католици „Хвален да бъде Исус Христос!“ и отговорът „Винаги да бъде хвален“), чието начало е положено през 1998 г. с отпечатването на първия брой на бюлетин със същото име.

По-късно дейността на Дружеството се отразява на страниците на Интернет сайт, а през последната година към него се сформира и танцов състав за банатски народни танци.

Целта на конференцията е да бъдат анализирани, дискутирани и популяризирани различни аспекти от историята, културата и идентичността на банатските българи както в миналото, така и в наши дни. В тематичния обхват на конференцията попадат особеностите на многобройните общности на банатските българи в Румъния, Сърбия и България, както и навсякъде по света; ситуирането им в контекста на процесите на европейска интеграция и глобализация от последните десетилетия на ХХI в.

Основните тематични области, около които могат да се обединят докладите на конференцията, са следните:

• Банатските българи в миналото и настоящето;
• Банатските българи между България, Европа и света;
• Религиозна идентичност на банатските българи;
• Културна идентичност на банатските българи – традиция и модерност;
• Локално и национално в културата на банатските българи;
• Банатските българи за себе си и за „другите“

Времетраене за представяне на докладите – 15 мин.

Предвижда се издаването на сборник с доклади и материали от конференцията. За целта в срок до 3 месеца след провеждането й те трябва да бъдат предоставени на електронен носител за публикуване.
Текстът трябва да е в обем до 15 стандартни страници, шрифт Times New Roman, Pt 12. Цитирането да бъде по примера на списание „Българска етнология“, без транслитерация на заглавията на чужд език.

Заявки за участие в конференцията се приемат до 20 декември 2017 г. и трябва да включват тема, кратко резюме на български език, данни за автора и институцията, в която работи, електронна поща за връзка. Заявките се приемат на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

Организационен комитет
Доц. д-р Валентина Васева – ИЕФЕМ-БАН, председател
Гл. ас. д-р Галин Георгиев – ИЕФЕМ-БАН
Светлана Караджова – председател на Дружеството на банатските българи в България
Александър Лавров – член на Управителния съвет на Дружеството на банатските българи в България