Съставът за народни песни и танци „Палукенка“ от Стар Бешенов е наследник на формациите, които от дълги години запазват, обогатяват и представят една важна част от народната култура на банатските българи.
Във формата и името, което носи и сега, е създаден на 3 март 2002 г. по инициативата и волята на 16 младежи от Стар Бешенов. От същата година, под ръководството на Павел Велчов, започват да представят в културните програми сюити от народни танци.

До 2004 г. репертоарът на ансамбъла съдържа само палкенски традиционни танци, но от 2005 г. по покана на Съюза на българите в Банат, Румъния известният хореограф Иван Донков от България посещава Банат, където организира за всички банатски българи курсове за запознаване и разучаване на български народни танци. Така „Palućenka“ започва да изпълнява и представя народни танци от различни области на България.

На 15 август 2004 г. при празнуването на 200-годишния юбилей на католическия храм в Стар Бешенов, съставът „Palućenka“ има основна роля в културната програма, представена на центъра на селото, в която взимат участие, заедно с големите, и две групи от деца: едната от деца на 5-7 години, а другата 7-10-годишни.

От самото начало, наред с танците, членовете на формацията изпълняват и народни песни – местни палкенски и познати български песни.

Главен момент в живота и дейността на „Palućenka“ е пристигането в Стар Бешенов през есента 2004 г. на преподавателката Елена Дойчева, изпратена от Министерството на образованието и науката на Република България като специалист за поддържането и подпомагането на народната култура на българите в Бешенов. С нейната помощ и труд, през четирите години на мандата й ансамбълът научава повече български песни и танци, като ги представя по-добре, на по-високо професионално ниво.

През 2005 г. „Palućenka“ получава покана да участва в България на „Най-дългото хоро на света“, организирано от народния певец Илия Луков с цел да бъде записано в Книгата на рекордите на Гинес.

Още от 2004 г. членовете на формацията заедно със сестрите жозефинки всяка година през лятото организират и поддържат религиозните проекти на енорията в Стар Бешенов за деца и младежи, които имат за цел християнското формиране на младите.

Музикантите на ансамбъла, които осигуряват акомпанимента на танците и песните на „Palućenka“ издават през 2006 г. заедно с певицата Марийка Хайлемас албума „Hajdati da se preberemi“, съставен от народни български песни от Банат.

Като културен експерт от страна на Министерството на образованието на Република България през 2008 г. в Стар Бешенов е изпратен учителят по музика Георги Пенев Георгиев. Той свири на кавал заедно с музикантите на ансамбъла на всички културни изяви, в които взима участие бишновския състав.

През 2010 г. с подкрепата на Френския културен център в Тимишоара и на Съюза на българите в Банат, Румъния, ансамбъла прави приятелска връзка с ансамбъл “Jean de Boux“ от Франция. Този проект е завършен през 2012 г. с гостуването на този ансамбъл по време на празника на Стар Бешенов, Двете недели.

През 2013 г. ансамбъл „Palućenka“ участва в организирането на честването на 275 години от заселването на българите в Банат. През същата година по покана на г-жа Катерина Тума и семейството й ансамбълът участва в юбилейния празник на банатските сватби в гр. Ройтлинген (Reutlingen) в Германия.

През 2014 и 2016 г. по покана на банатския българин Гюри Августинов ансамбъл „Palućenka“ посещава град Мюлдорф по повод големия Фестивал на носиите и традициите в Германия и се среща с група банатски българи, които живеят в тази област.

На международния фестивал „Dobroge, mandra gradina“ ансамбъл „Palućenka“ представя банатските българи и получава диплом от ЮНЕСКО за дейността, която извършва за запазването на песните и танците на банатските българи.
Гюка Гергулов през всички години помага на ансамбъла със съвети и песни на банатски български, които вокалния състав изпълнява.

От основаването си ансамбъл „Palućenka“ е канен и участва в множество манифестации, конкурси и фестивали в България, Сърбия, Унгария, Германия, Франция и на различни места в Румъния, където получава награди, дипломи и медали.

През цялата си дейност ансамбъл „Palućenka“ е подпомаган от Съюза на българите в Банат, Румъния, Общината в Стар Бешенов и Окръжния съвет в Тимишоара.

През 2017 г. ансамбъл „Palućenka“ има повече от 80 млади танцьори, разделени по възраст в пет групи, които започват с 6-7-годишните деца и свършват с големите, които представят на високо ниво българите палкене от Банат, тяхната култура, танци и песни.

Надяваме се, че „Palućenka“ ще расте и в бъдеще, ще се развива, за да запазва и обогатява банатските български палкенски танци и песни, на които се радват всички, които ги гледат и слушат.