У преселниците, дори у техните потомци, живее непрекъснато дълбинен стремеж да се върнат в родното, там откъдето са тръгнали шептящите спомени, скъпите образи, споделените някога слова, искрящата радост или разкъсващата сърцето мъка. Всичко там е различно – свидно, обичано и привличащо до крайност. Няма как да разпознаеш този зов, ако не си превърнал историята на общността в част от твоята собствена памет. Една от целите на танцовия състав към Дружеството на банатските българи в България е именно такава – да дава на потомците ориентири към онова, заложеното от предците пътуване отвъд, там където е родното място, корените, езикът и всичко, което ни прави банатски българи, независимо къде живеем днес.

 

На 19 ноември 2016 г. Танцов състав за банатски български танци „Фалмис“ взе участие в XIII-то издание на междуетническия международен фестивал „Яко Ронков“, който се провежда в Стар Бешенов, Румъния, в съботата преди честването на Христос Цар (в Католическата Църква в последната неделя преди настъпването на Адвента).

Специално изработени подаръци за домакините в Румъния и Сърбия са дело на Нора Янева от Бърдарски геран, която с много обич побра в символа на "сърцето" цялата магия на връзката между банатските българи в трите държави.

Заедно с всички формации на ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, във фестивала взеха участие състави от съседните на Румъния държави, а приветствия към участниците поднесоха Павел Велчов, директор на Културния дом, и кметът на селото Боно Кукалан.
Любезен домакин на танцов състав „Фалмис“ в Стар Бешенов бе Съюзът на българите в Банат, Румъния, който отново превърна гостуването в „завръщане у дома“, което за всички разсипани по света банатски българи има огромна стойност.

Фестивалът, Културният дом, както и мъжкият хор носят името на Яко Ронков, изследовател на етнографското наследство на българите в Банат, учител в училищата в Стар Бешенов и Винга и създател на мъжкия хор.

На 20 ноември заедно с мъжкия хор от Стар Бешенов, танцов състав „Фалмис“ взе участие и в концерт в Бело блато (na palćenski „Liznjat“) в Сърбия, като отново представи едни от най-красивите танци от банатския български фолклор. Домакин бе отец Стоян Калапиш и Дружеството на банатските българи от Лизнайт„Трандафер“.

Повече снимки:

От Бешенов - фотограф Иванка Иванова

От цялото турне - фотограф Иван Кирков

От Бело блато - фотограф Иванка Иванова

Видео:

"Видеозаснемане Иван Кирков"

"Видеозаснемане Иван Кирков"