Лидерът на Съюза на банатските българи в Румъния, генералът от резерва Николай Миркович, един от големите радетели на българската кауза, почина в 3 ч. на 25 септември 2016 г.

Човек с голямо сърце, визия за развитието на българската общност в Румъния и щедра съпричастност с идеите на всеки един банатски българин, който милее за каузата.

Генерал Николай Миркович бе два мандата депутат в румънския парламент. Също така бе и секретар на Долната камара на депутатите. Депутат в Световния парламент на българите към Асоциацията на българите по света.

Роден е на 1 октомври 1950 г. в село Кеглевич, в община Стар Бешенов, най-голямото българско село в Румъния на банатски българи в окръг Тимиш. Миркович завършва военно училище, след това военна академия – голяма част от живота му отнема кариерата му на военен от румънската армия. Преди да навлезе в политиката е комендант на гарнизона в Тимишоара. Един от малцината българи заемали високи постове в румънската армия.

Работи с всички български организации в Румъния, като неговата активност ще остане в паметта на българите като цяло, защото Николай Миркович изключително помогна за приобщаване на българите от Румъния към общобългарския духовен, културен и обществен живот. Оставяйки при това лоялен румънски патриот. Той показа едни изключително съвременни и модерни европейски стандарти, което бе много ценено и в самата Румъния. Той бе една от ръководните фигури в румънския парламент.

За банатските българи не само в Румъния Николай Миркович направи много – с голямото си сърце помагаше и на банатските българи в България и Сърбия. Банатски българчета от тези държави бяха на лагер в Липова две лета, изцяло благодарение на инициативността на депутата, който осигуряваше пълно финансиране на инициативата, която имаше за цел да приобщи младите представители на общността към езика, традициите и взаимното сътрудничество в името на бъдещото ни развитие.