program-24mai-star-bisnov

При българите в Банат човек винаги усеща българското по особено силен начин. Тяхна заслуга е и приетият през май 2015 г. по идея на българския депутат в румънския Парламент Николай Миркович закон, с който 24 май да бъде честван в цяла Румъния като Ден на българския език. Макар да пишат на латиница и да използват паралелна книжовна норма на българския език, банатските българи са живото доказателство как границите, забравата, разстоянията във времето и пространството не могат да унищожат езика, който ни обединява в красотата на различните си варианти.

Училището в Стар Бешенов носи името на светите братя Кирил и Методий, така този ден се превръща в още по-голям празник. Тази година честването, което се състоя на 21 май, започна с литургия в енорийската църква, която събра деца, ученици и учители, както и всички гости и жители на селото, за да изразят благодарността си за дара на писаното слово, за възможността да учим, творим и предаваме на другите знанието. Мъжкият хор „Яко Ронков“, под ръководството на Елена Дойчева-Драгомир изпълни химна „Върви, народе възродени“ в края на литургията като с това пренесе празника и към училищното му проявление.

mircovic-nikola

В читалището от 19 ч. празникът събра хората на Стар Бешенов да си припомнят и съпреживеят дългият път на езика, на това, което ни прави хора, на възможността да живеем чрез културата и да пребъдваме през времето чрез сътвореното чрез изкуството. Защото, както сподели Николай Миркович в приветствието си, политиците се забравят, но създаденото в областта на културата остава, то се помни, то крепи света и продължава пътя към бъдещето.

podaraci-ot-dabch-za-stanka-velchov

Приветствие от името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина поднесе Светлана Караджова, която подари на училището в Стар Бешенов дискове с филма „Това е България“. Тя връчи и грамота на Станка Велчов, директор на лицея „Св.св. Кирил и Методий“, за номинацията й в провеждания от ДАБЧ конкурс „Българка на годината“ за 2015 г.

Светлана Караджова в качеството си на председател на Дружеството на банатските българи в България поднесе специални поздрави за честването на този ден. Тя пристигна в Стар Бешенов с делегация от още трима представители на общността – от Управителния съвет на дружеството Александър Живков, зам.-председател и Александър Лавров, а Данко Калапиш, който е новото попълнение в редиците на активните членове, бе приятна изненада за всички.

podaraci-agencia-balgari-v-chuzhbina

Данко Калапиш е потомък на банатски българи от Бърдарски геран, в момента е директор на 52 основно училище „Цанко Церковски“ в София. Мечтата му да посети родното място на предците му се сбъдна в светлите празнични майски дни, а радостта от случващото се изрази в голямо дарение, изразено в осигурени от издателство „Просвета“ учебници по български език и история, както и художествена литература, дарена от издателство „Захари Стоянов“, много химикалки и други пособия от издателствата; сувенири и др. материали, дарени от училището, в което работи.

danko-kalapish-podaraci

На 22 май делегацията от България посети училището в Стар Бешенов, където се проведоха разговори за бъдещо партньорство в сферата на образованието и културата.


sanicolao-mare-misa

На 22 май Денят на българския език бе честван и от банатските българи в Сънникулау Маре, благодарение на организацията от страна на филиала на Съюза на българите в Банат, Румъния. Литургията събра в храма почти всички свещеници банатски българи, които изразиха по този начин съпричастността и подкрепата си за превръщането на този празник и в ден на банатските българи в този град. При откриването на празничната програма в културния център на града Тони Наков, председател на филиала в Сънникулае Маре, предложи песента “Po-milnu nestu na sveta” да се превърне в химн на малката общност на банатските българи в Сънникулау Маре, след което цялото множество изпя любимата песен.

gosti-sannicolau-mare

Приветствия поднесоха официалните гости на честването - Георги Наков, кмет на Стар Бешенов; Светлана Караджова от Държавната агенция за българите в чужбина; кметът на гр. Сънникулау Маре; Степан Велчов от Централното седалище на Съюза на българите в Банат.
Програмата продължи с изпълнения на банатски български танци от новосъздадения детски танцов състав, както и с рецитация на стихове и изпълнение на пиано.

program-sannicolau-mare


В периода 20-22 май 2016 г. в Стар Бешенов бе проведено второто издание на интернационалния пленер по изобразително изкуство, организиран от Община Стар Бешенов в сътрудничество със Съюза на българите в Банат – Румъния.

galeria-star-besenov-2016

От Сърбия участваха художници от Асоциацията „Крилете на ангела“ под водачеството на Милан Рейлич - Янко Пиляк, Оливер Каранович, Станислава Бодирога, Жарко Дукич, Цеца Миладич, Лайош Буди, Сава Стеванов, Васимирка Божин, Вера Медин и поканения от тяхно име художник от Москва Анатолий Ивакин.
Българската страна бе представена от Асоциацията на художниците от Пловдив: Иван Шишков, президент на фондация „Атанас Кръстев“, Илина Маджарова, скулптор; Йордан Григоров, художник; Ваня Василева – фотограф.
Домакините участваха с младите художнички Екатерина Телбис – художник от Сънникулау Маре; Елизабета Трънколов и Астрид Велчов от Стар Бешенов, за които дните на пленера бяха и сериозна школа под ръководството на изтъкнатите светила на изобразителното изкуство от различните страни.

izlozhba mostove

На 22 май от 21 ч. в залата на Община Стар Бешенов бе открита изложбата под надслов „Мостове“, която представи създадените през дните на пленера творби. След закриване на изложбата творбите ще постъпят във фонда на музея в Стар Бешенов.

Повече снимки от събитията тук.