Петър Василчин

На 24 декември 2011 г. почина Петър Василчин - банатски българин от Иваново (Сърбия), който отдаде целия си живот за българската кауза. Въпреки трудностите, въпреки заплахите, въпреки гоненията, остана българин до края.

Погребението бе на 26 декември от 13 ч. в католическите гробища в Панчево. Покой на душата му!

..................................

Коварна болест сякаш за мигове покоси Петър Василчин - скъпия ни, незабравим Перо.  Имах професионалната сполука да работя  16 години с Перо - станахме като роднини.  Перо бе от онези хора, които запълват пространството около себе си и с присъствието си не оставят никого равнодушен.  Кипящ от енергия и оптимизъм буквално до последния си ден, мислише, вярваше и имаше готовност да гори за справедливата кауза на българите-павликяни в Иваново и южнобанатските българи.

Като един от основателите на дружество "Иваново 1868 ", член на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и организатор на първата Канцелария в Иваново на българското национално малцинство в Сърбия (открита лично от българския президент ), Перо апостолски беше днес в Панчево, утре в Бело блато, Скореновац, Бешеново, Цариброд, Ниш, Босилеград, София, Варна, Прага... Бърдарски геран, все в името на героичното минало, настоящето, сътрудничеството и просперитета  на българите павликяни.

С гордост стана български гражданин – един от най-първите южнобанатски българи, които се осмелиха преди 15 години да направят постъпки за българско гражданство – както български граждани станаха и прекрасните му деца – дъщеря, вече зъболекар във Виена и син, зъболекар в Англия – двамата с български дипломи на стоматолози. Широко скроен, със съпруга унгарка по националност, Перо до последния си миг остана привързан към мултиетническите и мултирелигиозните добродетели. А онези кариеристи в Иваново, които незаслужено го обидиха и увеличиха мъката в болното му тяло - Бог ще ги съди!

Казва се, че няма незаменими хора, но Перо оставя след себе си огромна празнина на всеотдаен съпруг, баща и най-изявен съвременен активист за българската национална идентичност на южнобанатските българи-павликяни.

Покой на душата му!

Коментари  
+6 #1 Guest 27-12-2011 11:23
В качеството си на експерт в Министерството на образованието и науката имах удоволствието да работя съвместно с г-н Василчин за съхраняването на българското в Банат. С неговото съдействие беше изпратен от МОН първият учител по български език и музика в с.Иваново, което впоследствие беше регламентирано и продължено с нови колеги, организиран беше летен отдих и курсове по бълагрски език в България, обучението на студенти в наши университети! Поклан пред светлате му памет! Надявам се делото му да бъде продължено и от други българи от Банат, каквито там не липсват.
+4 #2 Guest 27-12-2011 14:40
Преди двайсетина години в проучванията на акад.Милетич ме впечатли многобройният род Василчин в Бешенов през средата на 18 век и помислих, че може би е от Чипровци, а миналото лято чух възхитителни слова за Петър Василчин. Надявах се да се срещнем лично с този голям българин. Съдбата ни отне тази възможност. Един изключителен български патриот не е вече между нас. Светла му памет!
+4 #3 Guest 27-12-2011 19:16
Не познавах лично Петър Василчин, но скланям глава пред паметта и делото му. Той ни остави примера за родолюбие и всеотдайност в името на бълтарската банатска кауза. Дълбок поклон!
Добавете коментар