изложба в Иваново

На 21 февруари залата в Дома на културата  в Иваново събра българи, унгарци, македонци и сърби, за да отбележат заедно Международния ден на майчиния език. Беше представен брой 3 на списание „ХХІ век”, в който е публикувано цялостно изследване за историята, културата, живота и говора на банатските българи – палчени (палкене, павликяни – бел.ред.).
Списанието е дело на Еврорегионален център за развитие на обществото в мултиетническа среда In medias res. Автор на проекта е политологът Светлана Николин. Организатор на събитието бяха Центърът, кметството в Иваново и Дом на културата „Жарко Зренянин”.

Ретроспективна изложба „Иваново през времето” показа какъв е бил животът на хората в Иваново през 140-те години, откакто селото съществува.

изложба в Иваново 1

В програмата участваха деца от училището в Иваново с песни на унгарски и български език, секция за художествено слово от Македонска работилница, село Ябука. Изложба от български, македонски и унгарски ръкоделия и предмети от бита беше част от интериора в залата.

изложба в Иваново 2

Кметът на Иваново Йосиф Василчин-Маре поздрави всички, дошли да споделят идеята, че сме част от голямото европейско семейство.
Събитието още веднъж доказа, че хората могат да живеят заедно и да се разбират, въпреки различията, както всъщност тук в Банат е от векове.

изложба в Иваново 3

По инициатива на ЮНЕСКО от 2000 г. 21 февруари е Международен ден на майчиния език. Организацията счита езиковото многообразие за важен фактор за опазване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно, и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.
Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните