Проф. Имайер       
Благодарение на Павлина Радкова ще станем свидетeли на едно изключително събитие в Хамбург. Проф. Имайер, почетен консул на България, представя книга за Бърдарски геран и немската общност в селото.
Репортаж от събитието ще намерите след датата, обявена по-долу, а засега ето текста на поканата:

Проф. Герд Имайер, почетният консул на Република България в Хамбург,

кани на една вечер

„Немски следи в България”

с представяне на книгата на

Катарина Дугулин
„Падаща звезда в небето на историята”
Бърдарски геран 1890-1943

В сряда, 22Октомври 2008 г, 18.30 часа

Преди 100 години, на 22 септември 1908 г., България достигна отново своята народна независимост. Фердинанд І прокламира Кралство България. За този важен ден от българската история бихме искали да си припомним и ние в Хамбург.

Княз Фердинанд І поканил немски селяни в България. Село Бърдарски геран, което се намира в Северозападна България, преживява един възход между 1890 и 1943 г. с немските заселници и един католически манастир. Затова разказва Катарина Дугулин (родена през 1921 г. в Бърдарски геран), използвайки  записките на своя  баща. Нейната история сега е напечатана и издадена от почетния консул на Хамбург и беше представена в българското посолство в Берлин през септември тази година по повод Деня на Независимостта на България.

Нека да проследим немските дири в България в традиционния Warburg-Haus ( Дом-Варбург):

След чаша българско вино проф.доктор Герд-Винанд Имейер ще ни въведе към темата на немско-българските взаимоотношения в историята. След това г-жа Десислава Ганчозова и г-жа Велина Шаранкова ще ни прочетат някои откъси, които ще ни дадат представа за житейската ситуация на немците в с.Бърдарски геран.

Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните