Проф. Имайер       
Благодарение на Павлина Радкова ще станем свидетeли на едно изключително събитие в Хамбург. Проф. Имайер, почетен консул на България, представя книга за Бърдарски геран и немската общност в селото.
Репортаж от събитието ще намерите след датата, обявена по-долу, а засега ето текста на поканата:

Проф. Герд Имайер, почетният консул на Република България в Хамбург,

кани на една вечер

„Немски следи в България”

с представяне на книгата на

Катарина Дугулин
„Падаща звезда в небето на историята”
Бърдарски геран 1890-1943

В сряда, 22Октомври 2008 г, 18.30 часа

Преди 100 години, на 22 септември 1908 г., България достигна отново своята народна независимост. Фердинанд І прокламира Кралство България. За този важен ден от българската история бихме искали да си припомним и ние в Хамбург.

Княз Фердинанд І поканил немски селяни в България. Село Бърдарски геран, което се намира в Северозападна България, преживява един възход между 1890 и 1943 г. с немските заселници и един католически манастир. Затова разказва Катарина Дугулин (родена през 1921 г. в Бърдарски геран), използвайки  записките на своя  баща. Нейната история сега е напечатана и издадена от почетния консул на Хамбург и беше представена в българското посолство в Берлин през септември тази година по повод Деня на Независимостта на България.

Нека да проследим немските дири в България в традиционния Warburg-Haus ( Дом-Варбург):

След чаша българско вино проф.доктор Герд-Винанд Имейер ще ни въведе към темата на немско-българските взаимоотношения в историята. След това г-жа Десислава Ганчозова и г-жа Велина Шаранкова ще ни прочетат някои откъси, които ще ни дадат представа за житейската ситуация на немците в с.Бърдарски геран.

Добавете коментар