Новини свързани с банатските българи

Тошкови в „Родовата памет на банатските българи“

Първият автор на родова история за нашата поредица от Сръбски Банат е Лукач Тошков, родом от Лизнайт, който отправя своето послание чрез сайта ни:

 

Българиада 2012 в Лизнайт, Сърбия

Бело блато отново събра част от българите в Сърбия на 17 ноември 2012 г. в рамките на Българиада 2012. Организирана за дванадесети път, а за осми домакини са гостоприемните домакини от Лизнайт (Бело блато). Заедно с българското палкенско дружество „Трандафер“ от Лизнайт, чийто председател е отец Стоян Калапиш, съорганизатор е Дружеството за български език, литература и култура в Нови Сад с председател Жарко Евтимов. Участваха танцовите състав на дружествата, както и танцовия състав от с.Иваново.

Гости на събитието бяха представители на Посолството на Република България, на Държавната агенция за българите в чужбина, както и представители на банатските българи от България и Румъния от селата Бърдарски геран, Асеново, Стар Бешенов, Бречкья, Винга и град Чипровци.

Лизнайт 2012 – ново начало за обединението на банатските българи

На 17 ноември 2012 г. в Лизнайт, палкенското наименование на село Бело блато, по инициатива на отец Стоян Калапиш и Светлана Караджова се проведе първата по рода си среща на лидерите на банатските българи от трите държави – България, Сърбия и Румъния. Целта на срещата бе единението на общността да стъпи на здравите основи на едни ежегодни срещи, които да очертават целите за бъдещата работа на дружествата за предстоящата година и договаряне на съвместни инициативи.

Отиде си от този свят Петър Василчин

Петър Василчин

На 24 декември 2011 г. почина Петър Василчин - банатски българин от Иваново (Сърбия), който отдаде целия си живот за българската кауза. Въпреки трудностите, въпреки заплахите, въпреки гоненията, остана българин до края.

Погребението бе на 26 декември от 13 ч. в католическите гробища в Панчево. Покой на душата му!

..................................

Коварна болест сякаш за мигове покоси Петър Василчин - скъпия ни, незабравим Перо.  Имах професионалната сполука да работя  16 години с Перо - станахме като роднини.  Перо бе от онези хора, които запълват пространството около себе си и с присъствието си не оставят никого равнодушен.  Кипящ от енергия и оптимизъм буквално до последния си ден, мислише, вярваше и имаше готовност да гори за справедливата кауза на българите-павликяни в Иваново и южнобанатските българи.

Декларация от КУД "Иваново-1868" относно "Буквара"

Kulturnu Umetničku  Društvu
Na Banatsćite Balgare – Palćene
“IVANOVO-1868”

Dože Derda br.62
Ivanovo
R.Srbija

ДО ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ДЕКЛАРАЦИЯ на КУД „Иваново-1868" относно
„Буквар и Читанка. Съвременен български език и български палкенски език",
София 2010

Ние, членовете на КУД „Иваново-1868", като изразяваме почитта си към Държавната агенция за българите в чужбина за подкрепата и помощта през годините, както и благодарността и обичта към България, представяме в тази декларация мотивите си за неприемането на издадения с помощта на ДАБЧ учебник „Буквар и Читанка. Съвременен български език и български палкенски език" София 2010, съставен от Огнян Цветков и Аугустин Калапиш, който е акт на незачитане на съществуването ни като организация. На 10 юни 2011 г. чествахме 10 години от основаването на КУД „Иваново-1868" и за жалост преживяваме тази годишнина в трудната ситуация, в която сме поставени в този момент. Банатските българи, обединени от КУД, и доказали през всички тези години, че могат и искат да работят за каузата на българите в Иваново и в Сърбия, сега са изолирани и под силен натиск.

На 10 юни КУД „Иваново 1868” отпразнува 10-годишен юбилей

Иваново 4

Идеята за дружество се ражда на международна среща на банатските българи през 2000 година, когато са набелязани и основните му цели – опазване на традициите, езика и културата на предците. През 2001 е утвърден и статутът на Културното дружество. Избрано е и ръководство с председател Стоян Василчин.