Таня Петрова

Представяме  на вашето внимание банашките рецепти „Петровско пиле” и „Райдуше”, приготвени от Таня Петрова и Мария Костадинова пред камерите на предаването "Кухнята на Звездев". Предаването бе излъчено по bTV на 22 Септември 2011г.

Цялото предаване можете да видите в долният плеър. За цял екран натиснете бутона в долният десен ъгъл на видеото.

 Описание на рецептата:

 Петровско пиле:

Продукти:  Домашно пиле, 2 кг. Пресни картофи, ½ гл. лук, 1 корен пащърнак, 1 средно голям морков, 1 гл. целина, сол на вкус, червен пипер.

Приготвяне: Предварително почистено и приготвено пилето се слага в по – дълбок съд с олио. Изпържва се нарязаното месо „да пубелей”, добавят се нарязаният на ситно лук и нарязаните на едро картофи. Прибавя се 1 с.л. червен пипер. Налива се вода, да облива 1 – 2 пръста всички продукти. Вари се на тих огън „излеко”. Свареното месо се изважда и се прецежда бульонът. В малка част от него се варят цели картофи – „на глави”, а може и да се приготвят и листа в бульона като  в по – голямата част се пускат листата малко преди ядене, за да „не изчъснът”.

1 вариант: Месото може да се „препече” заедно с целите картофи като за Великден, само с малко мазнинка.

2 вариант:  Месото и картофите могат да се изпържат или да се панират.

 

Райдуше

Продукти: 300мл. Вода, сол, брашно, 2 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. захар.

Приготвяне: омесва се хубаво тесто, колкото повече се меси, толкова по – хубаво става. Разточва се на голяма кора, колкото по – тънко, толкова по – добре. Намазваме тавата с мазнина, навиваме на руло и режем на пънчета с дебелина 1 – 2 см. Всяко пънче се свива от двете срязани страни така, че да не изтече мазнината. Правят се топчета и се разточват, пържат се в сгорещена мазнина и още топли се поръсват с пудра захар. В разточените питки може да се сложи и плънка от сирене и да се прегънат, след което се притискат с вилица и ли с „пинтень”, за да се направят шарки. Сервират се със сладко или със сирене.

 

Връзки към останалите рецепти представени в кухнята на Звездев

22.09.2011 (четвъртък) – Мария Иванова – „Шарен асеновски козунак”

23.09.2011 (петък) – Неда Антонова, Маноела Георгиева – „Просур”, „Усукани у захар”

24.09.2011 (събота) – Таня Петрова, Мария Костадинова – „Петровско пиле”, „Райдуши”

30.09.2011 (петък) – Марийка Вълкова, Милена Антонова- „Ружи”, „Питчета с джумерки”

01.10.2011 (събота) – Петя Романова, Милена Антонова – „Суви бъркани галушки”, „Тачки със сирене”

07.10.2011 (петък) – Ана Велчева, Марийка Вълкова – „Кокошка с листа”, „Трески”.