В кухнята на банатските българи има една рецепта, която е като „две в едно”, защото от тестото се приготвят и сусами и крофилчета едновременно. Правят се обикновено през зимата, когато има необходимата вътрешна свинска мас след коленето на прасетата.

крофли 1

крофли 2

Продукти:

2 шепи брашно
1 шепа вътрешна свинска мас
2 яйца
2 амонячни соди
2 кривача захар
2 щипки сол
Хладко прясно мляко (колкото поеме)

За банатските българи мярката „шепа” означава количеството, загребано с двете длани, а „кривач” – побиращото се в едната длан.

Претрива се брашното с вътрешната мас, докато може да се оформя на топка. Добавят се останалите продукти и се замесва средно меко тесто.

Първо ще опишем приготвянето на сусамите. Оформят се две топчета, от които едното се разточва и се слага на дъното на предварително намазаната и поръсената с брашно тава. Намазва се с плънката (най-добре мармалад от сини сливи, но може и от друго, може и канела със захар, мак със захар).

Разточва се второто топче тесто и се слага отгоре. Притиска се леко, за да се запечатат краищата. Надупчва се с вилица. Намазва се с разбито яйце, смесено с кисело мляко. Поръсва се със захар и сусам. Пече се при 180 градуса. След изваждането от фурната се нарязва на ромбове.

крофли 3

крофли 4

крофли 6

крофли 5

крофли 7

или със сладко от сини сливи:

крофли 8

крофли 9

крофли 10

крофли 11

Крофилчета – от същото разточено тесто се изрязват фигурки, нареждат се в тавата, помазват се с разбито яйце и кисело мляко и се пекат.

крофли 12

крофли 13

крофли 14

крофли 15