отец Иван Софранов

На 26 декември 2011 г. се навършиха 14 години от кончината на отец Иван Софранов - човекът, на когото всички ние дължим започването на процеса за беатификацията на Блажения Евгений Босилков. Един забравен син на Бърдарски геран, живял в чужбина, но останал свързан с България и родния дом до последен дъх .

...........................................

Иван Софранов е роден на 6 юли 1923 г. в село Бърдарски геран, Врачанско. На 12-годишна възраст изразява желание да влезе в Обществото на отците пасионисти, поради което е изпратен за една година в малката семинария в Свищов. Година по-късно отец Евгений Босилков, бъдещият епископ и мъченик на Никополска епархия, го изпраща в град Хаастрехт, Холандия, за да продължи образованието си в тамошната Духовна семинария.

На 24 октомври 1946 г. приема монашеско име Софроний на Светия Спасител. На 27 април 1952 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Леменс. От 1952 г. до 1957 г. следва в Папския източен институт (РЮ) в Рим, където успешно защитава докторска дисертация на тема Histoire du mouvement bulgare vers I'Eglise catholique au XIXe siecle. Premiere periode: les origines (1855-1865) (История на българското движение за единение с Католическата църква през XIX век), публикувана през 1960 г.
 
Поради настъпилите с идването на комунистическия режим в България промени, отец Софроний е принуден да остане в Италия почти до края на живота си. До 1983 г. преподава религия във Висшето училище „Енрико Де Никола". Дълги години работи като сътрудник в българската секция на Радио Ватикана. В периода 1971-1982 г. осъществява четири пасторални посещения в САЩ, където се среща с български емигранти, а до 1987 г. отговаря за българската общност в Германия.
Една от най-големите му задачи се оказва подготовката за признаването на мъченическата смърт на епископ Евгений Босилков и обявяването му от Католическата църква за блажен. По случай 30-годишнината от смъртта на епископ Босилков (1952-1982), отец Софроний написва първата биография на бъдещия блажен, публикувана през 1983 г. със заглавие Un martire per la fede cattolica. Mons. Eugenio Bossilkov c.p. Vescovo di Nicopoli (Bulgaria). Каноничният процес за провъзгласяване за блажен на епископ Босилков започва на 22 август 1986 г.
 
След падането на Берлинската стена отец Софроний се завръща отново в България, но поради здравословни проблеми е принуден да замине за Холандия, където и умира на 26 декември 1997 г.

(От корицата на книгата на Иван Софранов, "История на българското движение за единение с католическата църква през XiX век" - издание на Католическата Апостолическа Екзархия, С.2009)
Добавете коментар