На 26 април в село Стар Бешенов (Румъния) се проведе поредната работна среща на представители на Дружествата на банатските българи от Румъния, България и Сърбия. Домакин на срещата бе Георги Наков, кмет на Стар Бешенов, а местният филиал на Съюза на българите в Банат, Румъния подсигури отличните условия за работа. Поводът за тази среща бе честването на юбилейната година от основаването на селото, както и очертаване на пътя, по които да върви общността. Преди 275 години предците на днешните банатски българи се заселват в Стар Бешенов, Банат, и заедно с другото българско село Винга, създават култура, писменост, традиции, които са уникални за цялата българска общност като с различието си допринасят за обогатяването й.

На срещата присъстваха Георги Наков, кмет на Стар Бешенов и почетен консул на Бъгария в Тимишоара, свещеникът Иван Василчин; Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран и председател на Дружеството на банатските българи в България; председателите на филиалите на Съюза на българите в Банат, Румъния – от Стар Бешенов Петър Велчов, от Винга – Франц Драгинов, от Брещя – Петър Радулов, от Дента – Петър Келчов; от Дружеството на банатските българи в България участваха Александър Живков, зам.-председател и Маринела Ангелова, секретар; от Сръбски Банат – двете дружества от село Иваново с преставители за „Иваново -1868“ – Стоян Василчин и от „Иваново-Банат“ – Йосиф Василчин – Маре и Августин Калапиш; Пали Велчов – от читалището в Стар Бешенов, от читалището в Асеново – Мария Иванова; учители по български език от лицея „Св.св. Кирил и Методий“ в Стар Бешенов.

В дневния ред на срещата бяха застъпени въпроси относно 275-годишния юбилей на Стар Бешенов и бъдещето на езика и писмеността. Георги Наков подчерта нуждата всички дружества и всички банатски българи да действат като един екип, за да може да има банатски българи и в бъдеще. За целта бе договорено предстоящо създаване на Световна асоциация на банатските българи, в която да членуват както дружествата като юридически лица, така и всеки банатски българин, независимо къде се намира по света.

Светлана Караджова и Александър Живков предложиха идеята да бъде създаден сайт на тази асоциация, който да е обединен информационен портал, събиращ на едно място всички ресурси като сайтове, писменост, книжнина, новини, предстоящи инициативи и т.н. Те поеха и ангажимента да го поддържат, ако всяко едно от дружествата помага при администрирането му, за да може сайтът да изпълнява функциите си максимално пълноценно. Предстои подготвяне на документацията за регистрация на тази Асоциация и при следващата обща среща на 15 август в Стар Бешенов да бъде учредена.

На срещата бе представена и новата книга, дело на енорийския свещеник на Стар Бешенов отец Иван Василчин “Dugadjaji ud istotijata na balgarete i na balgarete-palcene“, която събира в себе си кратка история на България до времето на преселването на българите католици към Банат и историята на банатските българи до края на комунизма.

На 27 април катедралата на Тимишоара събра банатски българи от всички краища на Банат, както и представители от България и Сърбия, за поклонение пред паметта на епископ Никола Станиславич. Честването е част от юбилейната програма по повод 275 години от основанането на Стар Бешенов. Литургията бе отслужена от епископа на Тимишоара монс. Мартин Роос в съслужение със свещениците банатски българи от Румъния.

 Повече снимки тук

Коментари  
+2 #1 Александър Лавров 02-05-2013 00:36
Глобалното обединение и непрекъснатото и модерно общуване, както и създаването на обща и всеобхватна електронна база данни са жизнено необходими за запазването на общността ни. Благодаря за това и поздравявам участниците в срещата за това им решение!
#2 Стела Стефанова 07-05-2013 14:30
Съгласна съм с предложението на Светла и Александър и ако мога и аз ще помогна.Много работа ви се събира,но вие имате дух,знания и любов към това дело.Само напред!
Добавете коментар