На банатския български книжен пазар се появи нова книга. Петър Телбис ни предлага да се запознаем със село Телепа (Colonia Bulgara, Bolgar Telep) – селото, което изчезна от лицето на земята. Намиращо се на няколко километра от Стар Бешенов, основано през 1884 г. от банатски българи, а впоследствие приема и шваби, унгарци и други националности.

Авторът казва в увода на книгата:

„Написах тази книга най-напред за спомен на тези, които са живели в Телепа, за онези, които все още са, а и вероятно за онези, които някога ще бъдат телепчани. За да не се случва никога вече по света това, което се е случило с това село.

Читателите трябва  от началото да знаят, че тази монография не е написана от историк, а от филолог, които се опитва да разкаже това, което се е случило, така както го е намерил във вестниците или в останалите все още документи. Всички хора, които са живели в Телепа – банатски българи, унгарци, немци – са направили големи неща там.“

Обединените усилия на хората създали един разцъфтял Рай, където се родил един нов свят.

 Този Рай, обаче, се оказал много кратък. След настъпването на комунизма и отнемането на земята на хората, те започнали да обедняват все повече. Останали без препитание, започнали масово да се изселват. През 1968 г. закриват училището, а през 1970 г. селото започнало да се разрушава. Всички напускали къщите си и да се преселвали в околнит е села.

През 1930 г. Телепа има 296 къщи с 1050 жители, а през 2010 г. остават съществуващи само пет къщи с петима души. Само храмът, посветен на свети Лука, се издига в равнината като знак и събира веднъж годишно на храмовия празник всички разпилени свои чеда.

Какво се е случило с Телепа можете да прочетете в новата книга на Пери Телбис.

 

Коментари  
#1 Guest 20-11-2012 12:09
Az sam ud Besenov i panta dubre telepa. Zalnuj ci kumunizma i sturisal sas sem tuj palkensko selu!
#2 Guest 20-11-2012 14:18
Дори само уводните слова на автора, които прочетох по-горе, ме хващат за сърцето и навярно не само мене, защото съдбата на селото-красив призрак от скъпото ни недалечно минало преследва неумолимо и българските села заселени с баначани, а и много други български села. Това е наистина голяма мъка за поколенията, които сме участници и свидетели в тези процеси. Чакам с голям интерес книгата!
Добавете коментар