Yako Ronkov

Бишновският международен фестивал е създаден през 2004 г., за да можем да си спомним за нашите „будители”, които през времето са държали, или все още държат, будни културата, традицията и обичаите на банатските българи.

Наречен е „Яко Ронков”, защото учителя  Ронков е един от най-сърцатите личности в историята на банатските българи. Той създава през юбилейната 1938 г. мъжкия хор, който днес гордо носи неговото име. Един от първите банатски българи, който получава награда на този фестивал е учителя Яни Братилов, който бил ученик на дядо Яко и ръководил хора повече от 40 години. Последното излизане на сцена на стария хор, под ръководството на Яни Братилов е през 2004 г. Оттогава хорът се обогати с млади членове и в момента е с ръководител Елена Дойчева Драгомир.

Успоредно с тази дейност учителят Яко Ронков поставя началото на театрална трупа, за чийто нужди е писал пиеси, свързани с живота на палкенете; събира в пет малки книжки нашата история; написва множество разкази, в които описва истински случки с палкенете от Бишнов, от Винга или от „старото гнездо”. Член е на редакцията на „Банатски български гласник” и издава албума за юбилейната 1938 г., а най-вече е учител дълги години в училищата в Стар Бешенов и Винга.
Това са само част от всичко, което е направил Яко Ронков и което ни накара да кръстим фестивала на неговото име.

И за да можем да кажем наистина, че това е „фестивал”, всяка година каним да участват фолклорни състави от другите националности, които живеят в Банат и заедно с тях да зарадваме бишновенете с невероятен концерт.

Тази година на 23 ноември се проведе петото издание на фестивала. Всеки път един или двама човека получават специална награда за тяхната дейност: учителите Неди Тамаш; Катаринка Гуран (за доброто възпитание на децата по време на училищните им години); учителката по музика Марийка Гергулов, (която заедно с Яни Братилов държали будни песните и танците на банатските българи по времето на комунизма, когато това е било забранено); Рашу Чокань, който бие тъпана из селото и така съобщава на хората новините (трябва да спомена, че вече в много малко села в Банат се е запазил този обичай); двете внучки на Яко Ронков – Франушка и Санда.

Специална награда получи и Матей Зърнеску, за думите, които е написал баща му, докато бил войник. В писмо той утешава любимата си, която останала да го чака, докато отслужи военната си служба, да не се притеснява за него, защото са трима палкене заедно в казармата – той (Гъргул Влаха), Петър Швабата и Йозко Маджерина. Сигурно ще ви се стори странно защо той е получил награда, но знайте, че Матей се счита за палкенин, а баща му бил един от най-добрите майстори дърводелци в Бишнов и, както видяхме от писмото, също се числял към палкенете.

На всяко едно издание на фестивала взимат участие фолклорните състави от Винга, Бречкя, Дета, Дента и се надяваме другата година да имаме гости от Иваново и Бърдарски геран.

Повече снимки можете да намерите в web album благодарение на Ник Марков от Тимишоара - http://picasaweb.google.com/nickmarkov/FestivalaJakuRonkovStarBisnov23112008#5273642036949676850

 
Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните