"Музиката е изкуството, което е най-близо до сълзите и паметта."
Оскар Уайлд

Какво е общото между рокендрола и „Фалмис“? Наричаме го Ачо, иначе казано: Ангел Ангелов е роден през 1983 г. в гр.Лом. Завършва испанската гимназия в гр. София и след няколко университетски дипломи все пак започва работа като счетоводител. Но не търпи дълго да стои далече от музиката, защото както казват Модест Маус "Музиката е за душата това, което думите са за ума."

Сърцето му бие еднакво добре както в ритъма „Hard as Rock“ на AC DC така и в ритъма на гайдите и народните ритми. Може би това го свърза с „Фалмис“, а може би онази силна любов към съпругата му, която е потомка на банатски българи.

Когато се запознах с него, беше облечен с кожено яке, слушаше рокендрол и караше голям мотор. Не ми е минавало през ума, че някой ден същия този човек ще танцува Чардаш и ще оплита езика си в банатски думички, ще свири на китарата си нещо различно от рок, а дъщеря му Михаела ще изпълва сцената с присъствието и гласа си още 5 годишна.

 

 За какво мечтаеш?

Мечтата ми е да се върна на село и да обработвам малко късче земя. Имам две дъщери – Михаела, на 6 години и Вяра – на 1,5 години, които са в състава на „Фалмис“. Михаела пее и танцува, а Вяра все още само „щъка“ около нас, но го прави с неподправена радост и е ясно, че е млада надежда във „Фалмис“. Бих бил щастлив, ако им предам обичта си към родината, ако съумея да им покажа многото лица на тази обич.

Патриотизмът на Ачо не е само в почитането на българските традиции, но и в изразяването на ясно отношение по обществени въпроси. Любовта към природата превръща семейните му почивки в приключение край лагерния огън и пътешествия с кемпер.

Каква е твоята роля във „Фалмис“?

(Опитвам се) да танцувам и свиря на китара в „Хорчето“. Странно е, че съм тук… Малко съм едър, съпругата ми казва и че съм тромав, но съм впечатлен от волята на тези хора да запазят своите традиции. Освен това обичам музиката и съм щастлив, че има място, където да мога да съчетая това да съм заедно със близките си и да свиря. Франк Запа беше казал: "Без музиката, която го декорира, времето ще бъде просто куп скучни производствени срокове и дати, в които трябва да бъдат платени данъците ни." и това се отнася с пълна сила за мен.

Какво ти дава участието в тази формация?

Чувство за единство, също автентичен български патриотизъм. И двете днес не се постигат лесно.

Ти ли ги намери или те теб?

Съпругата ми е с банатски произход, покрай нея влязох в състава на „Фалмис“.

Къде е границата между консервативното минало и традиции и новите възприемания, иновациите и смяната на парадигмата?

Винаги съм мислел, че „парадигма“ е геометрична фигура. Затова и отговорът на въпроса е „кръг“ – иновациите са в една окръжност с традициите, иначе няма да има приемственост.

Кои са ценностите, на които стъпва вашата общност и ти конкретно като част от нея?

Семейството. Най-важно е то. Цялото ми семейство – съпругата ми, двете ми дъщери и аз - сме във „Фалмис“, също семействата на двете й сестри са част от формацията. Ние сме едно голямо семейство и гледаме да сме сплотени.

Ачо започна да свири, пее и танцува във „Фалмис“ през лятото на 2018 г. Кръсти „Хорчето“ и заедно с Наталия Братанова станаха стабилен екип, който възпитава отношение към музиката, традициите и общността у нашите най-млади представители.

Благодарим ти за усмивките, упорството и най-вече, че си част от това начинание! Може би някой ден ще ти изпеем някое парче на Firehouse, Saigon Kick, Jackyl, Twisted Sister, KISS, Bon Jovi… :-) 

„You hear the guitar sound
Playin' nice and loud
Rock you to your knees
Gonna make your destiny…“
AC DC

Добавете коментар