"Качествата на цигулката са много по-богати, отколкото са си мислили, мислят и ще мислят всички наши предшественици и последователи." Николо Паганини

Днес Ви представяме Наталия. Тя е нашият вокален педагог. Донесе ни своята умереност, последователност и любов към музиката. Децата обичат да пеят с нея и само за месец знаят няколко песни на палкенски, една от които пеят на два гласа. Цялата атмосфера на репетиции се промени, когато тънкия глас на цигулката засвири в банатските ритми. Децата се докосват до този инструмент, разглеждат лъка и правят своите първи опити да извлекат от финото тяло на цигулката звук, различен от плашещо и фалшиво ръмжене. Като гледаш Наталия ти се струва, че за нея лъкът сякаш е естествено продължение на ръката й, а цигулката красива яка, която има силата да омагьосва тези, които могат да съпреживеят нейния фин свят. Благодарим ти, че си част от „Фалмис“!

Наталия Гюрова Братанова е представител на голям банатски български род – фамилия Братанови - "Пажерови" от с. Бърдарски геран.
От 4-годишна свири на цигулка. Завършва музикалното училище "Отец Паисий " в град Враца, а след това и Академия за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив с цигулка и пеене. Защитава магистратура по музикална педагогика. След завършването си започна работа като педагог по музика в 42 ОУ "Х.Димитър " гр. София. Животът й дава шанс да пътува и работи като музикант – певица и цигулар в различни страни в чужбина.
По стечение на обстоятелствата през 2007 година се прибира в България и щастливо се омъжва. Резултат от създаденото семейство са двете половинки на нейното сърце: Мария и Георги, нейните прекрасни деца-съкровища. В момента работи в кол център, но музиката си остава нейната голяма любов!

1. Каква е твоята роля във "Фалмис"?

Ролята ми е да работя с децата, като главната цел е да възбудя интерес и любов към музиката и банатския фолклор.
Освен като обучаващ децата, Наталия е част от Ансамбъл „Фалмис“ и като танцьор. Нейните две деца – Георги и Мария, също са сред малките певци и танцьори на формацията.

2. Какво ти дава участието в тази формация?

Участието във " Фалмис " е липсващата част в пъзела на животът ми, която най-накрая намерих :-)

3. Ти ли ги намери или те теб?

Както всичко значимо в живота ми и началото ми във „Фалмис“ е благодарениена моя баща. Постигнато е от неговите приказки и разкази за това колко е значимо да участваш и да бъдеш част от миналото на предците си. Тук е мястото да кажа: " Благодаря ти, тате!".

Гюро Братанов, баща на Наталия е един от хората, които непропускат репетиция. Очите му светват като чуе как децата пеят и думите им лъкатушат между книжовен български и палкенски. Един от хората, които дават завършеност на нашата група, която събира вече четири поколения.

4. Къде е границата между консервативното минало и традиции и новите възприемания, иновациите и смяната на парадигмата?

Болна тема за мен, защото мисля че не би трябвало да има граница, а миналото и традициите трябва да се уважават, разпространяват и внедряват в новото време.

5. Кои са ценностите, на които стъпва вашата общност и ти конкретно като част от нея?

Кратко и ясно: събиране на страхотни хора с обща подбуда – любов към културата на банатските българи!

"И винаги помни, че твоят Бог говори с тебе на езика на твоя инструмент." (Николо Паганини)

Добавете коментар