Понякога ти стига само да се върнеш в мислите назад, към онова красиво време на детството, на родния дом и селото на дедите ти, за да намериш сили да продължиш напред в забързаната атмосфера на големия град. Този, в който сме избрали да живеем по различни причини, но който не успява да замъгли в съзнанието и сърцето ни принадлежността към една особена група хора. Банатските българи в България са малко, все по-малко стават, но количеството не определя качеството, така че усилията ни да запазим и пренесем през времето завещаното от предците дават резултати дори в трудната за консолидация среда на столичния живот.

Намерихме си "геран" и на центъра на София. На 13 октомври 2018 г. се събрахме на ул. "Екзарх Йосиф" № 34 в Ресторант "Веслец" при Димитър Лазаров, който е роден в Бърдарски геран, и като всички нас носи в сърцето си селото ни, говора, песните, танците и онова "наше", което, където и да живеем, все ще си остане в нас.

Първата неформална сбирка на банатските българи в София, организирана от Дружеството на банатските българи в България, премина повече от успешно, за което благодарим на всички участници, които вложиха сърце и душа в желанието ни да сътворим свое пространство поне за няколко часа в центъра на града.

На обявената загадка дни преди срещата, любителите на фолклора трябваше да познаят вариант на коя песен е „Gá te vida na izláza, sate gaski za izgáza…“. С този шеговит напев нашите дядовци са се обяснявали в любов на бабите ни. Трябваше да потърсят в наличните източници в сайта ни Falmis.org кой е оригиналът на песента и да посочат къде се намира.

Първият познал и посочил източника бе Йонка Първанова, макар изобщо да няма понятие от банатския фолклор, тъй като е израснала в Русе. Корените й по бащина линия са от Бърдарски геран. Баща й Петър Гърголов е от рода на Богданските.

Йонка Първанова е преподавател във Факултета по педагогика на Софийкия университет и от около година усилено навлиза в дебрите на родовата си памет и принадлежността към малката ни, но интересна общност. Тя дори научи песента в творческата атмосфера на вечерта и заслужено получи наградата – гъска, която да й напомня завръзката с родното, открива на от нея сега чрез фолклора и срещите ни.

Припомняха се стари банатски български песни, танцуваха се банатски български танци, не мина без гайда и китара в по-различните жанрове, а атмосферата бе толкова непринудена, че остави светъл спомен и желание за нови срещи. Мигове, които се помнят, срещи и разговори, които събират хора и чертаят бъдещи планове, песни и танци, които сближават сърца.

А младите с удоволствие и ентусиазъм учат песни от сборника, като се надяваме при следващите срещи да знаят текстовете наизуст.

Показахме, че можем дори в големия град да намерим време за късче родно пространство, което тръгва от сърцата и прелива в обич към всеки дошъл при нас.

Чрез излъчване на живо във Фейсбук мнозина банатски българи от целия свят станаха съпричастни със случващото се.

Поздравления за екипа на Управителния съвет на Дружеството за успешно положеното начало на една обещаващата инициатива!

Повече снимки тук 

Добавете коментар