„Родовата памет на банатските българи” е книга, която има своята идея и цел: да обедини хората и да остави жив спомена и историята на тази общност. Така представена, книгата по своеобразен начин е интересна като сборник от разкази, написани от обикновените хора, не от писатели или критици. Всеки разказва своята история по начин, по който я вижда и усеща.

Но дали това е достатъчно кориците на тази книга да бъдат отворени от хора, които са отстрани на тази общност и не се занимават с научни изследвания на общностите? Това е въпросът, който аз си зададох, когато излезе книгата и прочетох и останалите истории. Запитах се също дали това е книга, която бих препоръчала на някой мой приятел, който не е банатски българин и дали на него би му било интересно. Мисля, че всеки би могъл да си отговори на този въпрос. Разбира се, че има книги и книги, и всяка книга си има своите читатели. Общността на банатските българи е малка, популярността й е твърде ограничена, и ако искаме да достигнем до повече хора имам няколко предложения, които ще помоля да обсъдим и всеки да помисли и допълни.

Книгата да се състои от две части:

1. История на банатските българи

1.1.  Защо „банатски” българи и от къде сме дошли – тук да се включат исторически данни за  произхода и развитието на банатските българи, за техните премеждия през годините. Селищата, които са населявани с банатски българи. Хубаво е всяко селище да бъде илюстрирано със снимков материал.

1.2. Език – да се опише от спецификата на диалекта. Да се дадат конкретни примери.

1.3. Религия и вярвания на банатските българи – да се опишат вярванията и отношението към религията, нейната роля в бита и живота на банатския българин. Животът на банатския българин, пречупен през призмата на католицизма. Да се разкаже за църквите, коя кога е построена. Също да се сложат снимки на църквите в българските банатски села. Мисля, че са много интересни и рядко срещани в България.

1.4. Архитектура – банатските села са характерни със своята уникална архитектура. Такива къщи няма никъде на друго място в България. Създават се архитектурни резервати, в които се запазват стари къщи, възстановяват се възрожденски сгради. Нашите къщи не са по-малко интересни, да не говорим, че те определено носят европейския привкус, на който иначе, когато отидем в чужбина така се възхищаваме. Може да се сложат снимки на такива къщи от селата, да се разкаже как и от къде е дошла тази архитектура. Как са строени.  Също така как се наричат отделните помещения. Какви приспособления има вътре.

1.5. Фолклор и обичаи на банатските българи – да се разкажат съкратено някои от основните обичаи. Да се опише фолклора – негови характерни черти. Да се сложи снимков материал на носии. Да се сложи някой друг текст на песен.

2. Родова памет на банатските българи – втора част

Първата част на книгата, според мен, трябва да е много богата  на снимки и да е цветна, а втората част, която е родова история и е сякаш излязла от пепелта, да запази до сегашния си вид с черно бели снимки.

Това са предложения, които според мен ще привлекат интереса на хора извън общността и извън науката. Защото родовите истории са такива истории, които всеки човек има. Всеки без значение дали е банатски българин или има друг произход. Всеки от някъде е дошъл и е преминал през различни перипетии. И това, което прави банатските българи уникални не са родовите истории, а е бита и културата.

Знам, че има издавани такива книги. Но ето, днес аз се опитах да намеря книгата на Благовест Нягулов „Банатските българи” – и не я откривам. Има я само в библиотеката. А аз искам да имам историята вкъщи, за да остане за децата ми, когато мен няма да ме има.  Искам да им покажа картинки и снимки на къщите от селата, които след време  ще са изчезнали. А едно такова издание, богато исторически и ценно, както като информация, така и като история, би могло дори да привлече вниманието на институциите, които създават изкуствени архитектурни и културни резервати, за да привличат туристи, а уникални села като банатските са оставени на произвола на съдбата. Понякога е нужно много малко. Нека следващата книга е привлекателна и за младите, които в тези времена на развити технологии все по-рядко отварят книга.  Нека със следващата книга да убедим хората в уникалността на тази история и на тези места, за да ни повярват, че това трябва да се съхрани преди да е станало твърде късно.

Такава книга би се превърнала в един вид енциклопедия на банатските българи.
Мисля си, че такъв проект би срещнал и доста по-голямо съпричастност, когато търсим финансиране.

Коментари  
#1 Guest 22-02-2010 17:46
Здравейте!
Търсих навсякъде първото издание на книгата:''Родов а памет на банатските българи'',и за съжеление не мога да я открия,затова се обращам към вас с молба за помощ,ако можете да ме насочите къде бих могла да я намеря и купя,защото и аз искам историята да остне в къщи за дъщеря ми,родът на майка ми е от Бърдарски геран и банатските българи и ще се радвам ако мога да открия нещо повече за корените си,които са ми много скъпи!Благодаря ви предварително!
#2 Светлана Караджова 23-02-2010 20:00
Здравейте, госпожо Сариева,

Не знам къде сте в момента, но ако сте в София можете да намерите книгата в Държавната агенция за българите в чужбина при г-н Йордан Колев, тел. 935-06-65.

Книгата е на склад в Бърдарски геран и отива на изчерпване. Ако сте в друг град, кажете къде и ще Ви насоча към човек там, който ще Ви даде.

Не се продава, а се раздава - на полза роду! Затова, когато започнем да събираме пари за второто допълнено и преработено издание, Ви молим да се сетите за дружеството и да дарите колкото Ви е възможно за каузата.
Добавете коментар