банатски българи София

Дружеството на банатските българи в България участва на 3 октомври 2009 г. във Фестивал на общностите, който се проведе от 11 до 17 ч. в музея „Земята и хората” в София. Събитието бе организирано от Фондация „Работилница за граждански инициативи” и даде възможност да се представят местни организации от цялата страна, които работят за културно и социално развитие.

От името на Дружеството във форума взеха участие Светлана Караджова, председател на Дружеството; Катина Минчева, представител на банатските българи от Гостиля, която живее в София; от Бърдарски геран Николай Рачев и младежите Катерина Велчева и Николай Христов, които представиха банатските български носии. Представена бе книгата „Родовата памет на банатските българи”, която предизвика интерес сред присъстващите.

изложба банатски българи

В програмата на фестивала бе включена и изложба „Лицата на невидимото” с автор Тихомир Илиев, където невероятни фотоси показваха по завладяващ начин всяка една от участващите по проекта общности. Петте табла с тема „Бърдарски геран” бяха един от най-интригуващите и привличащи публиката.

През шестте часа на фестивала имаше най-различни занимания, които даваха възможност на участници и гости да преживеят един ден заедно, опознавайки се и откривайки се едни други. Занаяти, уроци по народни и ориенталски танци, театрално ателие, изработване на изделия от плъст, изработване на изделия от мъниста и др.
Във видео залата бяха показани филми за малки общности, за занаятчии, съкровища и традиции, обединени от названието „Живо наследство”

Фестивалът на общностите е инициатива на Фондация “Работилница за граждански инициативи” и се осъществява с финансовата подкрепа на Американския народ чрез Американската агенция за международно развитие, Балканския тръст за демокрация и Фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Повече снимки тук http://picasaweb.google.com/vestitelbsl1/3#

Добавете коментар