Забележително събитие внесе раздвижване в живота на Асеново на 1 ноември 2013 година, когато бе представена книгата на Йозо Михайлов Йосифов “Едно начало”(EDITURA MIRTON, Timişоara, Румъния, 2013).

С участието на областния управител на Плевен, кмета на Никопол и гости от Винга, начело с председателя на дружеството на българите във Винга Франц Драгинов; гости от Стар Бешенов, водени от кмета на селото Георги Наков, зам.-кмета на Чипровци, директорът на музея в Чипровци и др. се чества 275 години от заселването на Банат е 125 години от завръщането на винганете в България, представянето на книгата на Й. М. Йосифов "Едно начало" и трети том на Родовата памет на банатските българи.

Честването започна с тържествена литургия в храма "Св. Тройство", престоятелствана от Никополския владика монсеньор Петко Христов в съслужение с трима свещеници. След това в салона на читалище "П. Парчевич" приветствия произнесоха гостите. Спомени за Й. Йосифов разказа неговата дъщеря Катя Йосифова, а авторите на родови хроники А. Ловров, Е. Делин и С. Русинов споделиха писателските си тежнения. Накрая присъстващите бяха развеселени от старите банатски песни на 90-годишния Йозо Садай.

 


“Едно начало” от Йозо Йосифов / 24.02.1927-10.08.1994/ представлява исторически роман. Действието се развива в северозападната част на българските земи през XVII век.
Поводът за написването й е недостойното място, което заема  т.н. “Чипровско Възраждане” в историята на България, както и произведенията на книжовниците от XVII и XVIII век, живели или свързани по произход в гр. Кипровец, днес Чипровци, в българската литература. Периодът се характеризира с изключително голямо за времето си политическо, книжовно, просветно и на последно място религиозно движение

Герои са:
Ячо Пеячев - родолюбив българин от болярско потекло, според предания и твърдения на представители на фамилията;
Петър Солинат -  родоначалникът на организираната католическа пропаганда по българските земи.  Изгражда църкви и манастири, открива училища. Този човек станал действителният основател на Католическата църква в България;

Илия Маринов – католически архиепископ, родолюбив българин, борец за свободата на българския народ. По негово време в католическите църкви започва да се проповядва на български език;

Петър Богдан – по това време католически свещеник и епископ. Автор е на първата "История на България", написана един век преди Паисиевата, както и на други книги с историческа тематика.

През този период се случват изключителни събития, за които се знае твърде малко, или почти нищо:
- Използване за пръв път революционно знаме с извезан лъв;
- Откриване на градско, светско  училище;
- Колеж за свещеници и други.

Коментари  
+4 #1 Мария Иванова 07-11-2013 09:41
Благодаря, че споделихте този хубав празник с читателите и на Falmis, но не знам защо всички забравяте за основното първо събитие което е в основата на тези чествания.
325 години Чипровско въстание, без което нямаше да има Винга и Бешенов, дори нямаше да има Банатска област и т. н.
Добавете коментар