изложба 1

Сред съвременните български художници в чужбина в изложбата " Толкова близо, толкова далече " , 11.09 – 11.10.2012 , в Националния дворец на културата, София, България бе и нашият Иван Василчин, банатски българин от Стар Бешенов.

"Толкова близо, толкова далече " е идейна творческа концепция, целяща да покаже изкуството на млади български творци от чужбина. Изложбата, посветена на тази тема, е своеобразен първи опит, който събира на едно място и в един общ формат български творци, които учат, живееят и творят в различни градове на Европа. Проектът ще допринесе за популяризирането на тяхното изкуство именно като българско.

изложба 2

 

С организирането и провеждането на подобно културно събитие се даде възможност за визуално представяне на тяхното творчество - картини, инсталации, скулптури и др., което представлява реален акт на отношение и респект на българската държава към таланта и изкуство им, спомагащи за популяризираднето на България и съграждането на положителния й образ по света.

"Толкова близо, толкова далече " е опит за създаване на матрица за творчески проекти, която да се прилага в бъдеще в различни сфери и области на изкуството и с която да се постига устойчивост в културните пространства.

Идеята е авторите, които са получили признание извън пределите на България, да участват в изложбата със свои произведения от всички сфери на изящното изкуство – живопис, графика, скулптора, инсталации.

изложба 3

Творбите са изключително разнообразни и провокативни, в синхрон с ярката индивидуалност на артистите.

"Не мога да крия, че човек, където и да отиде по света остава българин, ние не се изживяваме като хора, които принадлежат към една чужда културна среда".

"Не мога да преценя дали в България има условия за развитие на изкуството, но виждам страхотни работи, които се правят от българи ... след като има резултат, значи има сила и воля да го правят. Когато има такива хора, значи има и добро българско изкуство. В чужбина е по същия начин". Това каза художничката Радостина Доганова по време на откриването.

Участници в експозицията са Десислава Унгер, Диана Стоилова, Елена Калудова, Елица Великова, Иван Василчин, Иван Костолов, Искрен Илиев, Йорданка Сотирова, Кристина Иробалиева, Милена Георгиева, Радостина Доганова, Рада Якова, Сандра Стойчева, Христо Гелов и Хубен Черкелов.

Снежана Йовева-Димитрова,  главен координатор на проекта, съветник в политическият кабинет на заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков.

 

Добавете коментарWarning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/falmisog/public_html/components/com_jcomments/tpl/default/tpl_form.php on line 210

Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните