Асеново 1

На Маринела Ангелова от Управителния съвет на Дружеството на банатските българи в България се падна задължението и честта да представи банатските българи, и по-точно асеновчаните, в специалното празнично предаване на Телевизия Враца за Бъдни вечер.

Предаването бе заснето в Челопек в "Къща-музей Баба Илийца" и ще се излъчи на 24.12 в 20:30 часа по Телевизия Враца. В студения снежен ден разказът на асеновчанката за празнуването на Бъдни вечер намери място сред разказите на една родопчанка и домакините от клуба на пенсионера в Челопек.

 

 

Асеново 2

Разбира се, постните банатски ястия спечелиха вниманието на водещия и екипа, но най-много ги заинтригува красивата асеновска носия на Маринела и нейните спомени за празнуването на Бъдни вечер в Асеново. Разликата в традициите, в практикуването на поста, който за католиците се изразява не толкова в ограничаването от храна, а главно в жертвите, които човек прави като се ограничава от удоволствия и неща, без които си мисли, че не може.

В празничната вечер ще звучи и песента, изпълнена от Маринела, с която децата ходят по къщите и благовестят раждането на Исус – „Фалим Исус, драги хора...”

Асеново 3

Банатските българи ще бъдат в светлината на прожекторите и в празничната нощ. Докоснете се до вълшебството на традицията и празнувайте!

Участието можете да видите тук

Коментари  
+1 #1 Guest 13-12-2010 22:03
Да поздравим Маринела и да й благодарим за положения труд, старание и огромна любюв към банатските традиции! С удоволствие видях съобщението и с нетърпение ше чакам предаването на Бъдни вечер.
+1 #2 Guest 17-12-2010 14:31
Много съм щастлива, че още една изява на асеновчани намери място в хубавия град Враца.Благодя на Маринела и Майка й на всички организатори за този хубав празник и се гордеем, че празничната трапеза на българската общност е допълнена и с тази на банатските българи от село Асеново.
весела коледа и щастлива нова година на всички които обичат и тачат своите традиции и празници!!!
Добавете коментар