Празнична трапеза Асеново 1

По програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инизиативи с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” банатските българи от село Асеново участват с проекта „Празнична трапеза от банатски ястия от село Асеново”. В основата на инициативата е Мария Иванова от читалище „Петър Парчевич”.

Целта на проекта е да запази и предаде на бъдещите поколения традиционните банатски ястия приготвяни някога и сега. Описани, заснети и оформени в Книга и DVD диск с начина на приготвянето и рецептите към тях.

Богатството на една общност се основава и  на традицията в приготвянето на специфични ястия. Това искат да предадат и днешните жители на селото на своите потомците, запазвайки българската кухня, но допълнени с унгарски и немски привкус от прекараните повече от 250 години в чужди земи

В книгата ще намерят място традиционни ястия за банатската общност от село Асеново, приготвяни за различните празници – празници, които празнуваме всички, но подреждането на празничната трапеза е различно и многообразно като всички фолклорни и етнически общности, които живеят не само у нас, но вече и в много краища по света.

Празнична трапеза Асеново 2

Специфичните ястия от пушено свинско месо, шарен асеновски козунак, тестени изделия с особено предпочитание по постно време и много други са в основата на желанието на асеновчани да оставят нещо трайно за банатската култура.
Участието и инициативата на децата идва по време на подготовката на „Коледната трапеза”, след това за „Затовезни и Великден” и така стигат и до летните празници като от тях избират „Петровден”.

Децата приготвят сами вкусотиите и са изключително въодушевени от всичко казано, показано и приготвяно по повод различните традиционни ястия. Любопитстват защо кое, как се прави. Приготвянето на козунаците бе особено интересно, забавно и почти изморително, но накрая удовлетворени децата се почерпиха за празника.

Празнична трапеза Асеново 3

На 30 май 2010 г. децата с удоволствие почерпиха всички присъстващи, повече от 100 души жители и гости, с шарения козунак с мак и локум, приготвен на 29 май от самите тях.  Похвала за положения труд децата получиха от свещеника, от кмета и зам. кмета на  общината, от кмета на с. Асеново, от възрастните хора и другите гости дошли на празника.

Идеята на Мария Иванова, секретар-библиотекар на народно читалище „Петър Парчевич” е читалището да бъде мост за запазване на фолклорното богатство и уменията при приготвянето на празничната трапеза и реализирането на различни идеи в полза на общността.

За контакти:

НЧ "Петър Парчевич 1927"
ул. Трети март 56
5957 с. Асеново
общ. Никопол, обл. Плевен

тел: +359 6540 2233
ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
http://www.chitalishte.bg/pageview.php?chitid=935

Коментари  

#13 Guest 23-09-2010 11:59
Овации за постигнатия резултат! С пожелания за още по-големи успехи към авторката и участниците в проекта, бъдете все така жизнерадостни и енергични!
#12 Guest 15-09-2010 20:58
:lol: И аз ви благодаря за всичко добри хора.
+2 #11 Guest 15-09-2010 20:41
Много уважавам това,което сте написали за ястията,но никой не коментира хората,жителите на това малко селце.Много сърдечни и много добронамерени хора.Всички жители на селцето са страхотни.Благо даря ви за всичко добри хора.
+6 #10 Guest 09-09-2010 16:56
Браво на инициаторите и участниците в проекта! Радвам се, че мислим в една посока. Моя е идеята за представяне на рецепти от банатската кухня във виртуалното пространство. Нека с общи усилия запазим и предадем на тези след нас вкусните гозби на нашите баби.
+2 #9 Guest 27-08-2010 11:28
Благодаря за гостоприемствот о!Галушките бяха много вкусни. Взех участие и при тяхното приготвяне, но мисля че най-важното нещо са хората - мили и усмихнати!

Thank you for everything. It was wonderful!
+2 #8 Guest 27-08-2010 11:24
Поздравления за чудесната идея! Ситият човек - добро мисли, а след асеновските специалитети, може и да запее!
+2 #7 Guest 27-08-2010 11:07
Браво Мария, на теб и всички съмишленици от Асеново! Само хора с голямо сърце и и чувство на съпричастност към българското са способни да работят за каузата -да съхраним традициите и богатата българска култура.
+3 #6 Guest 27-08-2010 11:03
Браво Мария, на теб и всички съмишленици от Асеново! Само хора с голямо сърце и и чувство на съпричастност към българското са способни да работят за каузата -да съхраним традициите и богатат българска куртура.
+3 #5 Guest 08-07-2010 12:11
И това е само част от богатата дейност на НЧ"П.Парчевич" с.Асеново в полза на местната общонст, а тя се отблагодарява с участие, доброволен труд, дарения и спонсорство.Мар ия е пример за лидер, който работи с възрожденски пламък.При такива читалища и секретари трябва да сме спокойни, че няма да се размие във вречето читалищната идея.
+3 #4 Guest 08-07-2010 11:08
Страхотен проект!
Опитайте козунаците им! Страхотни са!
Радвам се, че все още има хора които работят за запазването на традицийте.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови