Невероятен успех за изкуството на бешеновския художник Яни (Иван) Василчин, с което почитателите можаха да станат съпричастни по време на няколкото изложби в страната.

36-годишният художник Иван Василчин пристигна в България за националния празник на страната. На 3-ти март откри самостоятелна изложба в галерия „Савчеви” в Оряхово. На 10 март творецът представи картините си в Етрополе, а на 15 март от 17 часа ще открие изложба в Историческия музей на Правец.

Експозицията е озаглавена „ Българщина и духовност”.

Иван Василчин твори в областта на абстрактната живопис. Картините му представляват неразривен синтез между духовност и вяра. В тях се открояват характерните черти на църковния стил. Творбите са свързани предимно с България. В експозицията е включена картина-триптих, озаглавена „Преселването на българите-павликяни”.

 

(Видеото е заснето от Кабелна телевизия Ботевград и публикувано в сайта www.botevgrad.com)
 

Иван Василчин често посещава България. Поредната му визита е по покана на ботевградския художник Володя Казаков. Двамата се запознават по време на миналогодишния пленер в Стар Бешенов, Румъния. Пленерът се организира от 5 години по инициатива на Иван Василчин и Българското дружество от Банат, Румъния.

„Щастлив съм, че в пленера участват художници от България. Идеята ми е тази проява да се популяризира и в нея да се включат български творци от етническите области в други държави”, сподели художникът.

Иван Василчин е завършил специалност „стенопис” в художествения университет в Яш, Румъния. Той е потомствен зограф. През свободното си време Василчин ръководи школа по изобразително изкуство към читалището в Стар Бешенов.

В края на март Василчин ще организира две изложби на художниците от ботевградската група към СБХ. Едната ще бъде открита в българския център в Стар Бешенов, а картини на Володя Казаков ще бъдат подредени във френския културен център в Тимишоара.

Добавете коментар


Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните