изложба Антон Гюков

На 2 септември 2009 г. в Художествената галерия в Стара Загора бе открита ретроспективна изложба на един забележителен творец, художника Антон Гюков. Роден в Бърдарски геран, но живял и работил в Стара Загора, където се събраха негови близки, приятели, колеги, за да почетат паметта му и да отдадат почит на творчеството му. И двете му дъщери Ана и Мария са художнички, които продължават да поддържат малко поизстиналата връзка с банатските българи. Мария Гюкова е художник на корицата на книгата „Родовата памет на банатските българи”, която ще излезе от печат към 20 септември.

На снимката отляво надясно - Ана Гюкова (дъщеря на художника), Анастасия Гюкова (негова сестра) със съпруга си Продан Проданов, а крайно дясно е другата дъщеря на Антон Гюков - Мария Гюкова.

Изложбата представя серия от негови картини, разработени предимно през последните 10-на години. Те са своеобразна изповед на твореца, който пресъздаваше със своето уникално умение да използва българската шевица, както и образи, знаци, символи на българския дух. В изложбата са показани и негови театрални скици, сценографски проекти и костюми.

Четиридесет години от своя творчески живот Гюков посвещава на Стара Загора. Тридесет години от тях е художник в Драматичния театър "Гео Милев". Създава сценографията и костюмите на почти 70 спектакъла, между които "Законодателят" на Рангел Игнатов, "Хан Аспарух" от Милко Милков, "Хоро" на Антон Страшимиров, "Езоп" на Фигейредо, "Чучулигата" от Жан Ануин, "Майстори" на Рачо Стоянов, "Мамут" на С. Стратиев, "Двуглавият орел" на Жан Кокто, "Боряна" от Йовков, "Няма да платим" на Дарио Фо, "Пеперудите са свободни" на Леополд Герш и др. Работил е и за Кукления театър и за Старозагорската опера.

Автор е на книгата "По петите на Клио" ("Моята малка Делиорманска Европа"), посветена на банатските българи. Инициативен комитет ще направи официално предложение пред Общинския съвет за издигане кандидатурата на Антон Гюков посмъртно за почетен граждани на Стара Загора.
Добавете коментар