На адреса на Дружеството ни дойде писмо, което помествам по-долу. Ако някой прояви интерес към молитвеника, да се свърже с мен, за да му дам e-mail на продавача:

"Казвам се Петър Стоянов, от София съм и събирам първи издания на книги, които ме интересуват, основно научна литература по въпроса за богомилството; покрай това намирам и други редки издания, в общи линии така попаднах на този молитвеник. Тъй като не обичам да задържам в себе си богослужебна литература, препродавам тези книги ако намеря купувач, за когото преценя, че има смисъл от това да се сдобие с книгата. Затова и не ми се иска този молитвеник да свърши в колекцията на някой антиквар.

молитвеник

Книгата е във формат 12.3 х 18.3 от 872 страници като не открих да липсват такива от нея, с 9 или 10 илюстрации, забравил съм. Като всички издания, които влизат в духовния живот на хората, част от страниците са изтъркани от употреба, но не липсват парчета с текст, средните коли са изпаднали от общия шев, но няма хвърчащи страници. По-скоро книгата е запазена предвид, че е на 111 години. Намерих я преди няколко години от един далечен познат, също с банатски произход, не бих казал името му без негово разрешение, а не държим връзка, който явно просто е имал нужда от пари тогава и ми продаде два молитвеника. За книгата знам единствено, че известно време е била на епископ Евгений Босилков, с когото бабата на моя познат била или роднина, или отгледана от него, не помня вече историята, а тя беше доста дълга и единствено епископа ми беше познат като име и затова съм го запомнил.

молитвеник 1

Нямам представа каква е реалната цена на книгата, някои познати, които също се занимават с редки и стари издания твърдят, че е много ценна и при адекватен пазар (с какъвто по ред причини, предимно географски, не работя) стойността й може да се оцени на няколко хиляди, други пък смятат, че не е по-специална от всяка друга книга в това състояние от онова време и оценките им не надхвърлят хиляда. В крайна сметка не открих ориентир за точно оценяване, така че приравнявам цената й на около 600 лева като това търпи обсъждане.
Добавете коментар