С маестро академик Евгений Вучков разговаряме за процеса на създаване на новия танц "Южнобанатски игри" по музика на композитора Марек Дяков.

Как приехте поканата на Дружеството да поставите танц, който да е явление не само за България, обединявайки банатския български фолклор с корените му в България?

За мен бе чест и удоволствие, когато от Дружеството на банатските българи в България - Фалмис ме поканиха да поставя нов танц на ансамбъла по програма на НФК,  свързана с любителското изкуство 2022 г. Това бе фолклор, който не бях изучавал обстойно до сега, и бе голямо предизвикателство за мен като хореограф и творец да поставя нещо ново и нетрадиционно – фолклора на банатските българи с корените му в България. Задачата ми бе много отговорна и сериозна, тъй като трябваше да проуча фолклора на банатските българи. За това ми помогнаха много материалите, които имам от Копривщица и информацията за банатските българи, която има в интернет.

Познанството Ви с "Фалмис" е от първата година на създаване на ансамбъла. Как вървеше работата през тези месеци на създаване на танца и поставянето му?

Може би съм един от малкото щастливци да се запозная с Танцов състав ”Фалмис” още от неговото създаване. В Кюстендил, където работя и живея, моята съпруга Сашка има братовчед, който е женен за Янита, която пък е родом от с. Бърдарски геран, обл. Враца. Веднъж тя ми предложи да ме запознае със Светлана Караджова и да мога по-отблизо да се запозная с „Фалмис“ и фолклора, който е характерен за тях. Така в далечната 2017г. бях на тяхна репетиция. Бях поканен да науча няколко характерни танца за банатските българи и веднага в мен се породи идеята да ги поканя на нашия годишен концерт 16.06.2017г в Драматичен театър - Кюстендил “ТФ Нова генерация и приятели” заедно с Танцов състав ”Пиринска китка” от гр.Благоевград. Танците бяха много различни и интересни за мен като творец и веднага след съвместния ни концерт в мен се роди идеята да поставя и аз такъв танц. И ето сбъдна се моята мечта през 2022 г. и то точно с ансамбъл “Фалмис“ да поставя танц на банатските българи, чиито корен е България. Така още през месец август 2022г. пред мен се появиха две дилеми:

  1. Как да намеря танцов материал за новия танц и как ще ме приемат танцьорите на “Фалмис “ вече като хореограф и постановчик при тях.
  2. Да намеря композитор, с когото заедно професионално и много отговорно да направим и хубава музика.

Партньорството с композитора Марек Дяков създаде едно прекрасно произведение. Какви са чувствата преди премиерата му?

Веднага се свързах с композитора и музикант Марек Дяков, който с удоволствие прие моята покана за съвместно сътрудничество да направим заедно една музикално-танцова композиция, характерна за банатските българи. Работата ни бе много плодотворна и напрегната. Налагаше се многократно да се чуваме и да коментираме всяка част. Може да съм бил малко досаден с моите искания, но той ми угаждаше и предлагаше и нови неща, за които съм му много благодарен. Това бе и първият ни съвместен проект, макар че се познаваме от много години и винаги съм искал да направим нещо заедно. Така дойде през месец октомври и демо-версията на новия танц. Сега предстоеше и срещата ми с танцьорите от „Фалмис“ как ще ме приемат вече като хореограф, който поставя нов танц при тях. Благодаря на всички от „Фалмис“, че работата ми с тях бе удоволствие за мен. От първия ден се отнесоха отговорно и с желание, макар да имахме тежки и продължителни репетиции (многократни повторения и нов хореографски текст).

Материалът бе много и разнообразен, изискванията ми към тях бяха много, но те ме търпяха и изпълняваха всяко едно мое искане. С идването вече на студийния запис, направен от Марек Дяков с едни от най добрите ни музиканти, танцьорите усетиха какво богатство е българският танцов и музикален фолклор и новата ни постановка ”Южнобанатски игри“.

Като всеки творец очаквам с нетърпение да дойде премиерата на 27.01.23г., за да видим и как публиката в София ще приеме новия танц. Надявам се, че съвместното ни сътрудничество с Марек Дяков и „Фалмис“ да донесе своя успех и да се хареса от публиката.

Какво ще пожелаете на ансамбъла и на Дружеството в тази юбилейна година?

На ансамбъл  Фалмис“ пожелавам да са вдъхновени и да популяризират фолклора, бита и културата на банатските българи в България и по света.

Пожелавам си още нови творчески проекти с „Фалмис “ и съвместни концерти с ТФ”Нова генерация “ в гр. Кюстендил.

Проектът се осъществява по Програма за възстановяване и развитие на любителски организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“, проект № LT 2022-78.