Работилничка "Да нарисуваш Банат" се проведе на 12 януари 2020 г. в Католическата църква "Свети Йосиф" в София. Там, под вещото напътствие на Криси Първанова (художник), децата от Ансамбъл Фалмис се потопиха в старанието да пренесат мотиви от Банат върху белия лист. В помощ им бяха снимките на Иван Кирков, Михаела Велчева - Чуканова, Будимир Генов, Тодор Божинов, Михаил Цвеов и Емма ван Хартен както и тънката банатска нишка, която се е спуснала до тях през годините, спомените, наученото и преживяното. 
 
От тънките моливи изтече историята на няколко села в България, тъгата на изоставените къщи, затворената врата на църквата, ръждясалата верига на колелото, червеното небе и тихия, скромен уют на банатската къща. А от другата страна изпод графита се извиха мъже и жени в носии, цигулка и китара, и надеждата, че нищо никога не е било напразно. В стаята се разля от тихото църковно спокойствие, което те смирява, а изкуството се превръща в онзи невидим мост между теб и онова удовлетворение на сътворяването.
 
 
Така неусетно измина времето, а интерпретацията на децата ще може да  видите на живо по време на тазгодишния концерт "Фалмис и приятели"  на 24.01.2020 г . в кино-театър "Освобождение". 
 
 

Благодарим

на всички, които се включиха 

на Криси Първанова, за това, че се отзова,

на Католическата църква за предоставеното пространство!