Идеята за концепцията „Фалмис“ извървя дълъг път, мина през различни места, привлече и загуби хора, претърпя разочарования и постигна неочаквани успехи. В изминалите 21 години до днес научихме много и все още правим планове как да вървим напред. Защото това, което ни води, е да бъдем връзката между минало и бъдеще, да пренесем знания, традиции, говор, култура, всичко това, което ни прави банатски българи, напред към онези, които още не са се родили, но очакват ние да изпълним ролята си и да им го завещаем. Напук на глобализацията, напук на уеднаквяването, напук на всичко, което размива истински стойностните неща в този живот.

Датата 25 януари не е избрана случайно още от създаването на концепцията. На този ден Католическата Църква чества Обръщането на свети Павел, а ние избрахме с това да свържем павликянското ни минало и днешната католическа принадлежност на общността. Да държим съзнанието близо до идеята за постоянния път на нашето обръщане, чрез което да станем не само номинални, но и действителни членове на една активна, творяща, жива общност, която осъзнато да върви заедно напред.

За втора поредна година за честването ни гостуват банатски българи от Румъния. Тази година с нас ще са танцьорите, певците и музикантите на ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов и ансамбъл „Млади сърца“ от Сънникулае Маре.

Дружеството на банатските българи в България кани да станете съпричастни на честването на 21-годишнината от създаването на концепцията „Фалмис“, което ще протече на 25 и 26 януари по следната програма:

25 януари, петък

Литургия в Католическа енория „Свети Йосиф“ в София – 8 ч.

Концерт „Фалмис и приятели“ в Сити Март Арт Център, бул. „Янко Сакъзов“ 30 – 19 ч.

 

26 януари, събота

Среща на банатските българи в София в ресторант „Москва“ на Парк-хотел „Москва“ – 19 ч.

Очакваме ви!