Идеята за концепцията „Фалмис“ извървя дълъг път, мина през различни места, привлече и загуби хора, претърпя разочарования и постигна неочаквани успехи. В изминалите 21 години до днес научихме много и все още правим планове как да вървим напред. Защото това, което ни води, е да бъдем връзката между минало и бъдеще, да пренесем знания, традиции, говор, култура, всичко това, което ни прави банатски българи, напред към онези, които още не са се родили, но очакват ние да изпълним ролята си и да им го завещаем. Напук на глобализацията, напук на уеднаквяването, напук на всичко, което размива истински стойностните неща в този живот.

Датата 25 януари не е избрана случайно още от създаването на концепцията. На този ден Католическата Църква чества Обръщането на свети Павел, а ние избрахме с това да свържем павликянското ни минало и днешната католическа принадлежност на общността. Да държим съзнанието близо до идеята за постоянния път на нашето обръщане, чрез което да станем не само номинални, но и действителни членове на една активна, творяща, жива общност, която осъзнато да върви заедно напред.

За втора поредна година за честването ни гостуват банатски българи от Румъния. Тази година с нас ще са танцьорите, певците и музикантите на ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов и ансамбъл „Млади сърца“ от Сънникулае Маре.

Дружеството на банатските българи в България кани да станете съпричастни на честването на 21-годишнината от създаването на концепцията „Фалмис“, което ще протече на 25 и 26 януари по следната програма:

25 януари, петък

Литургия в Католическа енория „Свети Йосиф“ в София – 8 ч.

Концерт „Фалмис и приятели“ в Сити Март Арт Център, бул. „Янко Сакъзов“ 30 – 19 ч.

 

26 януари, събота

Среща на банатските българи в София в ресторант „Москва“ на Парк-хотел „Москва“ – 19 ч.

Очакваме ви!

Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните