Предпразнично на чаша вино Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова събра. на „Дондуков“ 2 представители на родолюбиви обществени организации, сред които е и Дружеството на банатските българи в България. На срещата на 19 декември 2018 г. осем от членовете на дружеството, начело с председателя му Светлана Караджова, имаха възможността да споделят с г-жа Илияна Йотова задоволството от добрата работа през изминалата година и да очертаят бъдещи планове.

 

От страна на Дружеството ни присъстваха Светлана Караджова, Александър Живков, Тереза Чуканова, Александър Лавров, Наталия Братанова, Катина Цолова, Мелания Узун и Данко Калапиш.

Приемът бе част от заключителното за годината заседание на Обществения съвет за работа с българите в чужбина, който се проведе по-рано преди това. Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководствата на дружествата на българските исторически диаспори в България и благодари на присъстващите за ползотворната съвместна работа и инициативи през изминалата година.

„Българите тук и нашите сънародници в чужбина сме едно голямо семейство“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова представи проекта за интернет платформа, която да свързва сънародниците ни в чужбина помежду им и с родината, както и концепцията за създаването на Български културен институт.

Банатските българи участваха на важната среща заедно с Дружеството за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец“, Дружество „Огнище“ за връзки с българите в Албания, Центърът на бесарабските българи в България, представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

От страна на Дружеството на банатските българи в България потърсихме съдействието на Вицепрезидента за осъществяването на една идея, която е в пряка връзка с миналото на общността ни, а именно връщането в България на каменна статуя на Дева Мария, оцеляла от Чипровското въстание и пренесена в църквата в Дева, Румъния.
.............

Малко артефакти са оцелели след разгрома на Чипровското въстание през 1688 г. и разорението на селищата от центъра на въстанието. Най-голяма духовна и патриотична за българите стойност има каменната статуя на Божията Майка, спасена чрез евакуация на север от р.Дунав. Тя се намира в румънския град Дева, като украса на черквата, построена през 1724 г. от колония на бежанци от въстанието. В града и околностите му от близо два века няма население от чипровско потекло.

През последните години, при ежегодните чествания на Въстанието от 1688 г. и не само тогава, Чипровци се превърна в място за спонтанно поклонение на банатските българи от България, Румъния и Сърбия, на останалите българи-католици и на българи, живеещи в Унгария.

В гр. Чипровци се строи параклис-костница като място за поклонение и възпоменание на свободолюбвия дух и саможертвата на чипровското население от XVII век и за препогребване на кости, открити при разкопки на мястото на унищожения след въстанието манастир и катедралата „Санкта Мария“. Между костите са и тези на архиепископ Петър-Богдан Бакшев, идеологът на Чипровското Възраждане през XVII век, и на неговия предшественик, първия българин католически епископ Илия Маринов.

Дружеството на банатските българи в България, с подкрепа и на банатски българи от Румъния, поде идеята статуята-светиня да бъде върната в гр. Чипровци и поставена на Историческия хълм до или в параклиса, който ще бъде осветен през 2019 г., където е било първоначалното ѝ място. Възнамеряваме да организираме и дарителска кампания за набавяне на средства за тази цел.

Повече снимки от фотографа Асен Великов тук.